| URHEILU - IDROTT

Baltiska ligan ger färg åt säsongen för GrIFK:s damer

Handbollens dammästare har inlett säsongen övertygande med två segrar. Chefstränaren Patrik Johanson vet att alla vill besegra mästaren, men han lovar att laget kommer att sälja sig så dyrt som möjligt.

Emilia Karell, landslagsidrottare i två grenar, togs ut till handbollslandslaget som i oktober inleder EM-kvalet. Hon kastar också spjut och representerade Finland i junior-EM i friidrott i somras. Hon vann FM-guld i spjut i U22-årsserien. Foto: Aki Ylivarvi.

Svensken som ledde GrIFK:s damer till FM-guld i våras har trivts i Grankulla i sex år redan. Skador gjorde slut på hans egen karriär men han hittade en ny karriär som tränare i klubben. Han inleder sin tredje säsong som damernas chefstränare.

– Det syns att tjejerna tränat det de ska göra plus lite till. De kom tillbaka i bra skick så det ser bra ut, säger ”Pava” Johanson.

Säsongsstarten ser också bra ut. GrIFK besegrade BK-46 i Karis med 34–18 och i den första hemmamatchen föll serienykomlingen Cocks med 39–21.

Johanson tycker det viktigaste är att jobba kontinuerligt och spela varje match för fullt från start till slutsignalen.

– Det har börjat bra, helt klart. Vi har spelat riktigt bra försvarsspel och framåt har vi gjort många mål så det är roligt. Vi har en bred trupp och håller alla sig friska och krya så kommer vi kunna att kunna använda många spelare vilket bara är positivt.

GrIFK:s lag är nästan oförändrat jämfört med förra säsongen. De enda förändringarna är att Stella Bruncrona är borta och laget har fått en ny spelare, duktiga landslagsspelaren Emilia Karell. Hon ger laget ännu mera spets och bredd.

Chefstränaren Patrik Johanson. Foto: Tomi Hänninen/Newspix24.

Johanson tror att FM-serien kommer att vara väldigt jämn i år. Han anser att höjdpunkten under höstsäsongen är baltiska ligan som börjar i Estland i december. Johanson gillar konceptet i ligan och att GrIFK-damerna får spela många internationella matcher.

– Det ger oss också möjligheten att möta andra motståndare som vi inte mött förut vilket är superbra. Det kommer garanterat vara tuffa och fysiska matcher som vi kommer ha nytta utav senare under säsongen.

En annan höjdpunkt är utan vidare matchen mot vårens finalmotståndare Dicken i Grankullagrottan den 6 oktober. I en ceremoni i samband med matchen avtäcks förra säsongens mästarvimpel. Den hissas upp bredvid GrIFK:s övriga mästarvimplar.

– Jag hoppas att folk tar sig till Grottan då och visar sitt stöd, säger Johanson.

Ta vara på GrIFK:s hemmamatcher under återstoden av 2023:

Damernas FM-serie 06.10. 19:00 GrIFK – Dicken

Herrarnas FM-liga 11.10. 19:00 GrIFK – Dicken

Herrarnas FM-liga 18.10. 19:00 GrIFK – SIF

Damernas FM-serie 01.11. 19:00 GrIFK – BK-46

Herrarnas FM-liga 11.11. 16:00 GrIFK – ÅIFK

Herrarnas FM-liga 22.11. 19:00 GrIFK – Cocks

Damernas FM-serie 25.11. 13:30 GrIFK – SIF

Herrarnas FM-liga 09.12. 16:00 GrIFK – HIFK

Herrarnas FM-liga 13.12. 19:00 GrIFK – Dicken

Damernas FM-serie 16.12. 17:00 GrIFK – HIFK

Herrarnas FM-liga 20.12. 18:00 GrIFK – BK-46

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *