| YLEINEN - ALLMÄN

Chemans dröm förverkligades: Nu har hon en egen syateljé i köpcentret

Om diskussionsämnen på Puskaradio Grani räknades, skulle en av de vanligaste frågorna säkert vara var man får skräddartjänster. Nu kan man få dem till exempel i Köpcentrum Grani, en trappa upp.

Cheman Khurshids familj kom till Finland 1999 genom Röda Korsets flyktingprogram. Den kurdiska familjen kommer från Irak. Cheman var då 17 år gammal och kom genast in på en sömnadskurs i Karleby, där familjen hade bosatt sig.

Cheman Khurshid.

Följande år gifte sig Cheman i Irak och också hennes man Hemen kunde komma till Finland 2003. Den unga familjen flyttade från Österbotten till Esbo, där Cheman fortsatte med sina studier. När hon 2005 blev färdig sömmerska, hade hon redan blivit mamma. Nu har familjen tre barn.

Man kan säga att företagande går i Chemans familj. Hennes pappa hade en restaurang i Irak, och alla hennes syskon har blivit företagare i Finland – såsom även hans man, som har utbildat sig till bagare i Finland och som driver en lunchrestaurang i Esbo.

Cheman säger att företagande var ett lätt val för henne, eftersom hon visste att hon skulle få hjälp och stöd av sin familj. År 2015 grundade hon således en syateljé i Alberga.

– Jag sökte också hjälp på FöretagsEsbo och fick råd om till exempel hur man gör upp en affärsplan och ansöker om startpenning, berättar hon.

Drömmen var en syateljé i Grankulla

År 2003 gjorde Cheman sin arbetspraktik i Grankulla, på syateljé Roopetex. Cheman säger att hon blev förtjust i såväl ägaren Liisa som orten.

– I Grankulla var människorna vänliga och stämningen hjärtlig, konstaterar hon.

I fyra år planerade Cheman att grunda en syateljé i Grankulla innan hon våren 2022 hittade en lämplig lokal på köpcentrets andra våning. Hon var litet orolig för sina språkkunskaper. Även om Chemans finska är utmärkt, kan hon inte prata svenska. Enligt Cheman har språket dock inte varit ett problem i Grankulla, eftersom kunderna har önskat henne hjärtligt välkommen oberoende av språk.

Även hembesök

Grani Ompelimo erbjuder skräddartjänster av alla slag: från måttbeställda aftonklänningar till justering av frackbyxor och byte av blixtlås. Cheman gör också vid behov hembesök till exempel hos kunder som har det svårt att komma till affären eller för att ta mått på en soffa för att sy överdrag. På syateljén arbetar ofta också studerande, som kan göra sin arbetspraktik eller avlägga en fristående examen på Grani Ompelimo.

Köpcentrets övre våning är inte ett särskilt synligt ställe. Enligt Cheman har kunderna dock hittat henne väl. Hon har mest gjort reklam för sina tjänster på Facebook och genom att dela ut reklam till exempel på Granidagen. Den viktigaste kanalen har dock varit kundernas rekommendationer.

Tacksam för att få bo i Finland

Under intervjun påpekar Cheman flera gånger hur Finland är ett så bra land att leva i, eftersom det är så lugnt och tryggt här. Hennes äldsta son har just avlagt militärtjänsten i Finland, utbildat sig till rörmokare och fått arbete. Enligt Cheman är alla hennes syskon tacksamma för att de här har fått gratis utbildning och möjlighet att bli företagare och arbeta.

– Jag är lycklig här och vill betjäna människor och på så sätt betala tillbaka ens en del av min tacksamhetsskuld till Finland, säger hon.

Hennes glada och positiva attityd smittar av sig. Länge efter att jag hade gått ut från syateljén var jag också glad.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *