| - KULTUREN

Grankulla musikfest firas i månadsskiftet oktober-november – temat är Det förunderliga sinnet

Denna höst dyker Grankulla musikfest ner i människosinnets djup, förundras över dess möjligheter, slappnar av vid skönhet, inspireras av nya ljud och letar efter välmående.

”Det förunderliga sinnet” öppnas upp i Grankullas konsertsalar och villor 27.10.–5.11. Estraderna intas av Kamus-kvartetten, som etablerat sig på toppen av det finländska musiklivet, svenska a cappella-gruppen The Real Group (bilden) i helt förnyad sammansättning, en överraskande och virtuos duo bestående av sopranen Anu Komsi och organisten Marzi Nyman, den som Årets teater prisbelönta Red Nose Company med den skrattinbjudande föreställningen Frankenstein för hela familjen, finländsk-holländska trion Peltomaa Fraanje Perkola, som skapar filmartade ljudlandskap, det efterlängtade mötet mellan festivalens konstnärliga ledare Jan Söderblom och tonsättaren-pianisten Olli Mustonen samt CHANGEnsembles gränsöverskridande upplevelse Four Voices.

Musikfests populära Villaserie får en fortsättning

Anu Komsi och Marzi Nyman.

Grankulla musikfests populära Villaserie får en fortsättning. I vackra och kulturhistoriskt värdefulla villor får vi höra kammarmusikpärlor och glad folkmusik framförd av unga musikstuderande. Folkmusikensemblen Figelit uppträder i Villa Bensow och Villa Pelander (Arbetarakademin), vid den senare medverkar också kulturrådet Clara Palmgren. ILOA-kvartetten ger en konsert i Ateljé Kukkapuro och cellistbegåvningen Saima Malmivaara tar oss med på ett Helsingforsbesök till Villa Gyllenberg, där den första retrospektiva utställningen med Grankullabon Werner von Hausens (1870–1951) produktion pågår. Utställningen presenteras av konsthistorikern Laura Gutman.

Dokumentärfilm, föredrag och en stund av välmående

Festivalen hedrar minnet av tonsättaren Kaija Saariaho, som avled i juni. Dokumentärfilmen Ekon från universum – Kaija Saariahos musik visas i Paviljongen, och tillställningen öppnas av Anu Komsi och Jan Söderblom. Dansaren-koreografen Minna Tervamäki bjuder in till En stund av välmående, för att slappna av vid en motionsstund som kombinerar mild rörelse med vacker musik. Psykologerna Pirkko Lahti och Julia Korkman talar i sina föredrag om att Vårda sitt sinne och om Vårt skapande minne, medan teologen Kari Kuula begrundar temat Vad är människan gjord av?

– Jag vill tillägna mitt bidrag till årets Grankulla musikfest alla som kämpar med sin mentala hälsa, berättar konstnärliga ledaren Jan Söderblom.

Biljettförsäljning också i stadshuset

Biljetterna till musikfesten finns till salu i lippu.fi-nätbutiken samt vid servicepunkter såsom R-kioskerna. Festivalen arrangerar också biljettförsäljning i Villa Junghans tisdagarna 3, 10, 17 och 24.10 kl. 12.30–14.30. En nyhet är att biljetter också kan köpas vid stadshusets info må-fre kl. 8.00–15.45 samt ti-to kvällar kl. 17.00–19.30, betalning med kort. Under festivalen öppnas biljettförsäljningen vid evenemangsplatserna en timme innan tillställningen, förutsatt att det finns biljetter kvar.

ÖVERSÄTTNING: TOVE DJUPSJÖBACKA

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *