| YLEINEN - ALLMÄN

Hundägare kan bli motionskompisar till äldre i Grankulla

Grani Närhjälp har gått med i Äldreinstitutets projekt ”Tossut ja tassut liikkeelle” (ungefär tassar och tossor i rörelse) där man letar efter hundägare som vill bli motionskompisar med äldre som bor hemma.

Motsvarande verksamhet har startat på olika håll i Finland. Många äldre saknar stöd och sällskap för motion utomhus. Hundar motiverar människor att röra på sig och deras närvaro gläder.

– Vi uppmuntrar hundägare att göra något gott och möjliggöra motion utomhus för de äldre som inte annars skulle komma ut eller som saknar stöd för att ta sig ut, säger Äldreinstitutets koordinator Saini Suutari.

– Vi kan med glädje starta den här nya motionsverksamheten i Grankulla. Jag tror på hundarnas positiva styrka och jag hoppas vi hittar nya frivilliga, det vill säga hundägare som ställer upp och hjälper äldre, säger Grani Närhjälps verksamhetsledare Aila Thurin.

Aila Thurin (t.v.), Carola Wikström och hunden Pistis uppmuntrar hundägare att göra en god gärning.

En frisk och lugn hund passar som motionskompis. Hunden bör förhålla sig vänskapligt till främmande människor och får inte vara rädd för hjälpmedel. Carola Wikström blev intresserad av verksamheten och vill vara med tillsammans med sin hund Pistis. Pistis är grekiska och betyder tillit.

– Jag har redan länge drömt om att kunna vara med i liknande verksamhet. Som närvårdare och anhörig har jag lagt märke till hur stor hjälp djuren är i vardagen. Förhoppningsvis kan min sexmånaders jack russel terrier Pistis bli kompis i framtiden till alla som vill träffa oss, säger Carola.

Grani Närhjälp och Äldreinstitutet ordnar i höst utbildning för frivilliga som vill bli motionskamrater med hund eller utan. Utbildningen är på Villa Breda 25.9 och 3.10 och den ger färdigheter att bli motionskompis med en äldre. Anmälan till utbildningen senast 18.9: toimisto@graninlahiapury.fi tai 040 0237 741.

Äldreinstitutets projekt (2022–2024) går ut på att genom frivilliga främja motion för äldre. www.ikainstituutti.fi/tossut-ja-tassut-liikkeelle (bara på finska)

ÖVERSÄTTNING PATRICIA HEIKKILÄ

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *