| YLEINEN - ALLMÄN

Munskänkarna ger dig vinkunskaper – kamratskapet får du på köpet

Gillar du vin och är intresserad av att lära dig mera om viner? Ja, då är föreningen Munskänkarna i Grankulla definitivt ett alternativ för dig. – Jag har lärt mig massor, säger Camilla Schubert som varit medlem sedan 2016 och nu sitter i föreningens styrelse.

 

Vi har stämt träff med föreningens ordförande Eero Holma och Camilla Schubert i Villa Junghans. Det är nämligen där som föreningen ordnar sina möten, kurser och vintastingar. Många deltar aktivt i de sammanlagt nio månadsmötena som ordnas under året. Antalet medlemmar är totalt 133.

Skål! Även om glaset är tomt den förmiddag vi träffas.
Medlemskapet ger också nya kunskaper om geografi, historia och arkitektur, säger Camilla Schubert och Eero Holma som på våren reser på en vinresa till Frankrike tillsammans med övriga medlemmar. Också på hemmaplan är det ofta vin och mat enligt ett geografiskt område som gäller då föreningens
möten ordnas. Det populäraste mötet är vårsupén då
cirka hundra personer deltar.

– Det är jättemånga. Vi står för nästan en fjärdedel av den finlandssvenska takföreningens medlemmar, säger Eero Holma.

Enligt honom är Grankulla en stad där invånarna överlag är aktiva och vill delta i gemensamma aktiviteter, vilket är en förklaring till medlemsantalet.

– Vi har den stora fördelen att vi kan använda Villa Junghans för våra månadsmöten. Det kombinerat med att allt är nära gör det enkelt att ordna träffarna. Under normala månadsmöten deltar 60-70 medlemmar, berättar Eero Holma som varit med sedan 2014 och nu leder föreningen för andra året.

Många av de aktiva har gått med då de närmar sig pensionsåldern, då man börjar få mera tid. Under senare år har också yngre kommit med.

– Vi har också ”ungdomar” som är kring 40-50 år och vi vill gärna få flera yngre medlemmar. Ofta är det par som deltar i föreningens verksamhet, men alla vinintresserade är hjärtligt välkomna med, säger Camilla Schubert.

Hon tycker att det är viktigt att få ut kunskap om föreningen. Själv har hon lärt sig massor.

– Jag hade absolut gått med tidigare om jag känt till den. Det är väldigt intressant och givande. Mest givande är att bli medvetande om att det finns olika sorters druvor, hur de doftar och smakar och också att lära sig om glasens betydelse och kombinationen vin och mat. Det är kunskap man kan använda i vardagen, säger Camilla Schubert.

Medlem i föreningen kan man enligt stadgarna bli då man fyllt tjugo. Baskunskaper behövs inte.

– Man behöver inte kunna allt om vin för att bli medlem. Man kommer hit för att lära sig mera om vin, säger Eero Holma.

Camilla Schubert säger att hon inte visste mycket om viner innan hon gick ”druvkursen”.

Munskänkarna har fått sitt namn från denna skål som användes av en munskänk vid exempelvis hovet. Han smakade på vinet för att se till att regenten inte förgiftades. Pinsen som syns på bandet visar vilka kurser man deltagit i. Alla medlemmar har sina egna glas med på träffarna där olika viner bedöms och diskuteras flitigt.
Ordförandeklubban till vänster.

– Nu har jag gått mer eller mindre alla kurser som ordnas, ett par per år. Det finns kurser om exempelvis mousserande viner, men man kan också avlägga kunskapsprov, till exempel om vinodling och de olika druvorna. Man behöver dock inte avlägga kurser överhuvudtaget, men det är jättetrevligt att gå kurserna. Jag rekommenderar det varmt.

Föreningen ordnar också en tävling per år där det gäller att veta vad man har i glaset. Dessutom kan man delta i de finlandssvenska och de finska Munskänkarnas tävlingar. De bästa får delta i en tävling hos Munskänkarna i Sverige.

Vartannat år ordnar Grankullaföreningen en resa. I vår blir det en vinresa till Loiredalen i Frankrike med besök på flera vingårdar.

Eero Holma betonar vikten av kamratskapet i föreningen och påpekar att detta inte handlar om vinsnobberi. Ett vin behöver inte vara dyrt.

– Vi hade en välkänd sommelier här en gång som sade att ett gott vin är ett vin du tycker om. Priset är inte avgörande, säger Eero Holma.

Om du är intresserad av föreningen kan du kontakta föreningens sekreterare Mikael Aspelin per mejl: mikael. aspelin54(at)gmail.com.

Läs mera om föreningen: https://munskankarna.fi

Munskänkarna i Grankulla rf

Grundad år 2001 och har 133 medlemmar.

Föreningens ändamål är att i samråd med Svenska Munskänkarna i Finland och dess medlemsföreningar samt med den i Sverige verksamma organisationen sträva efter att fördjupa kännedomen om viner och andra ädla drycker samt främja goda och måttfulla dryckesseder.

Tio föreningar hör till takorganisationen Svenska Munskänkarna i Finland, som är ett självständigt förbund som är anslutet till Vinföreningen Munskänkarna i Sverige som har närmare 30 000 medlemmar.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *