| YLEINEN - ALLMÄN

Munskänkarna tarjoaa tietoa viineistä – kavereita saat kaupan päälle

Pidätkö viineistä ja olet kiinnostunut oppimaan enemmän viineistä? Siinä tapauksessa on kauniaislainen Munskänkarna -yhdistys ehdottoman sopiva vaihtoehto sinulle. – Olen oppinut valtavasti, kertoo Camilla Schubert, joka on ollut yhdistyksen jäsen vuodesta 2016 ja nyt istuu yhdistyksen hallituksessa.

Olemme sopineet tapaamisesta yhdistyksen puheenjohtajan Eero Holman ja Camilla Schubertin kanssa Villa Junghansissa. Täällä yhdistys nimittäin kokoontuu tapaamisiin, kursseihin ja viininmaistajaisiin. Monet osallistuvat aktiivisesti kuukausikokouksiin, joita järjestetään yhdeksän vuoden aikana. Jäseniä on kaikkiaan 133.

Kippis! Vaikka lasi on tyhjä kun tapaamme. Jäsenyys
antaa myös erilaisia tietoja maantieteestä, historiasta ja arkkitehtuurista, kertovat Camilla Schubert ja Eero Holma, jotka lähtevät keväällä viinimatkalle Ranskaan yhdessä muiden jäsenten kanssa. Koti-Suomessa on usein myös ruokaa ja juomaa sen maantieteellisen alueen mukaan, jota yhdistyksessä esitellään. Suosituin kokous on kevätillallinen, johon osallistuu noin satakunta ihmistä.

– Meitä on tosi monta. Meillä on lähes neljännes suomenruotsalaisen kattojärjestön jäsenistä, Holma sanoo.

Holman mukaan Kauniainen on kaupunki, jonka asukkaat ovat ylipäätään aktiivisia ja haluavat osallistua yhteisiin toimiin. Tämä selittää osittain jäsenten määrää.

– Meille on suuri etu, että voimme käyttää Villa Junghansia omiin kuukausikokouksiimme. Tämä ja se, että kaikki on lähellä, tekee tapaamisten järjestämisen yksinkertaiseksi. Tavallisiin kuukausikokouksiin osallistuu 60-70 jäsentä, kertoo Eero Holma, joka on ollut jäsen vuodesta 2014 ja nyt johtaa yhdistystä toista vuotta.

Useat aktiiveista ovat tulleet mukaan kun he ovat lähestyneet eläköitymistä, jolloin aikaa alkaa olla enemmän. Viime vuosien aikana on myös vähän nuorempaa väkeä tullut mukaan.

– Meillä on myös ”nuoria”, jotka ovat 40–50-vuotiaita, ja olemme halukkaita ottamaan lisää nuoria jäseniä. Usein pariskunnat osallistuvat yhdistyksen toimintaan. Mutta kaikki viineistä pitävät ovat lämpimästi tervetulleita mukaan, sanoo Camilla Schubert.

Hänestä on tärkeää, että tieto yhdistyksestä leviää. Itse hän on oppinut paljon siinä.

– Olisin ilman muuta mennyt aikaisemmin mukaan, jos olisin tiennyt yhdistyksestä. Se on äärimmäisen mielenkiintoista ja antoisaa. Antoisinta on tulla tietoiseksi, että on olemassa erilaisia rypäleitä, miltä ne tuoksuvat ja miltä maistuvat, ja myös oppii lasin merkityksen sekä ruoan ja viinin yhdistelmän. Nämä ovat osaamista, joita voi käyttää arjessa, sanoo Camilla Schubert.

Yhdistyksen jäseneksi voi tulla, kun on täyttänyt 20. Perustaitoja ei tarvita.

– Viineistä ei tarvitse tietää kaikkea, jos haluaa jäseneksi. Tänne tullaan oppimaan enemmän viineistä, sanoo Eero Holma.

Camilla Schubert kertoo, ettei hän tiennyt kovin paljon viineistä ennen kuin meni ”rypälekurssille”.

Munskänkarna on saanut nimensä tästä juomakulhosta, josta maistaja maisteli viiniä esimerkiksi hovissa. Maistaja eli juomanlaskija maistoi viiniä, jotta hallitsijaa ei voitu myrkyttää. Pinssit nauhassa näyttävät mille kurssille on osallistunut. Jokaisella jäsenellä on oma lasinsa kokouksissa, joissa viinejä arvostellaan ja keskustellaan ahkerasti. Puheenjohtajan nuija vasemmalla.

– Nyt olen kolunnut enemmän ja vähemmän kaikki kurssit, jotka järjestetään, pari vuodessa. Esimerkiksi on kursseja kuohuviineistä. Mutta voi myös suorittaa tietotestin, esimerkiksi viininviljelystä ja erilaisista rypäleistä. Kursseja ei ole ylipäätään pakko tehdä, mutta niille on hauskaa osallistua. Suosittelen niitä lämpimästi.

Yhdistys järjestää myös yhden kilpailun joka vuosi, kyse on silloin siitä, mitä lasissa on. Lisäksi voi osallistua suomenruotsalaisten ja Suomen Munskänkarna-kilpailuihin. Parhaat saavat osallistua Ruotsissa sikäläisiin kisoihin.

Joka toinen vuosi järjestää Kauniaisten yhdistys matkan. Keväällä on ohjelmassa matka Loirejoen laaksoon Ranskaan. Siellä tutustutaan useisiin viinitarhoihin.

Eero Holma korostaa yhdistyksen toverihenkeä ja huomauttaa, ettei kyse ole viinisnobbailusta. Viinin ei tarvitse olla kallista.

– Meillä oli tunnettu sommelier täällä erään kerran, ja hän sanoi, että hyvä viini on sellainen viini, josta pidät. Hinta ei ratkaise, sanoo Holma.

Jos olet kiinnostunut yhdistyksestä, voit olla yhteydessä yhdistyksen sihteeriin Mikael Aspeliniin sähköpostitse: mikael.aspelin54(at)gmail.com.

Lue lisää yhdistyksestä: https://munskankarna.fi

 

Munskänkarna Kauniaisissa

Perustettu vuonna 2001. Jäseniä on 133.

Yhdistyksen tavoitteena on syventää viinien ja muiden jalojen juomien tunnettavuutta sekä edistää hyviä ja maltillisia juomatapoja. Tämä tapahtuu Suomen yhdistyksen sekä niiden jäsenyhdistyksien että Ruotsin yhdistyksen avulla.

Suomen kattojärjestöön kuuluu kymmenen yhdistystä. Svenska Munskänkarnan Suomen jaosto on itsenäinen järjestö, ja on Ruotsin yhdistyksen jäsen. Ruotsin järjestöllä on lähes 30 000 jäsentä.

Lue lisää myös suomenkielisestä toiminnasta: Suomen Munskänkarna: https://munskankarna.org/

KÄÄNNÖS: JUHANI HEIKKILÄ

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *