| YLEINEN - ALLMÄN

Ami Aspelund firar på estraden

Ami Aspelund, 70, svarar på några frågor inför konserten Amis Album – 50 år på estraden i Nya Paviljongen den 12.11.

Grattis till fina recensioner av ”Så som i himmelen” vid Seinäjoki stadsteater. Vad har projektet gett dig?

– Jag spelar rollen som Olga, en mogen äldre kvinna, som stöttar gruppmedlemmarna och har sin speciella plats i gemenskapen. I musikalversionen har hon fått en mera framträdande roll. Det är den största och mest berörande musikal jag varit med om; vi är 20 aktörer på scen, i vissa nummer får vi förstärkning av en lokal kör. Dessutom består orkestern av 12 musiker – män och kvinnor. Vi har en fantastisk ensemble och ett skickligt och krävande produktionsteam. Vi följer den svenska musikalversionen, som baserar sig på den svenska filmklassikern. Känslorna går verkligen på djupet, men här finns också humor och en stark social gemenskap; Vår regissör målar upp ett persongalleri, där rollernas tillkortakommanden och sökande efter kärlek och mening med livet kommer upp till ytan på olika sätt. ”En sång till livet” – ”Elämä kantaa” – är egentligen hela musikalens nav.

Ami Aspelund.

Du har en lång karriär bakom dig och är aktuell med nya satsningar och projekt. Vad inspirerar dig som artist?

– När man hållit på så här länge, är det svårt att sluta! Jag brukar säga att man inte pensionerar sig från det här jobbet, det finns i blodet och har man fått vissa gåvor, måste man använda och förädla dem. Kreativiteten upphör ju inte, om man inte släpper taget. Men det är klart att man måste ta igen sig efter en större produktion och också sakta ner på farten. Annat var det förr, då man gjorde stora produktioner och turnéer varje år. Jag är så tacksam att jag ännu idag får uppträda både för en finsk och en svensk publik och jag blandar gärna med språken för att publiken ska förstå min identitet. Jag inspireras också av andra artister och skådespelare och får lätt nya input och idéer. Egentligen är det ganska skönt att komma upp i den här åldern, för då har man tillräckligt i bagaget för att skapa något nytt. Så länge som rösten, huvudet och benen håller och om någon ännu vill lyssna på en, så håller jag väl på i någon form, God willing!

Hur ser branschen ut idag i jämförelse med då du började din artistbana? Du samarbetar med unga skådespelare och musiker till exempel i ”Så som i himmelen”, hur ser början av deras karriär ut i jämförelse med din då du började?

– På min tid fanns det ingen annan sångutbildning än den klassiska. Nu har ju ungdomar möjlighet till specialutbildning med olika inriktningar, vilket ger dem fina möjligheter att utvecklas. I ett tal som jag höll på min födelsedag riktade jag mig till de yngre skådisarna och berättade om mitt ”livspussel” på 80-talet med alla produktioner och Tv-framträdanden, som jag fick göra. Jag var i trettioårsåldern då och gjorde mina viktigaste framträdanden och största beslut. ”Nu är NI den perioden av ert liv och gör era viktigaste beslut och kanske de viktigaste rollerna som ni senare i livet med tacksamhet och glädje kan se tillbaka på”, sade jag åt dem. Det gäller att välja rätt också i svåra situationer och att inte vara för stolt att ta emot goda råd. Att följa magkänslan och bygga upp en god självkänsla, som inte är detsamma som ett gott självförtroende, vilket ju också behövs i viss mån, då man lätt kan bli nedtrampad i denna tuffa bransch.

Vi ser fram emot att du ska komma till Grankulla med din jubileumskonsert. Har du en hälsning till publiken?

– Jag hoppas förstås att salen blir fylld och att jag kan uppfylla publikens förväntningar. Jag har gjort ett urval av det jag gjort under årens lopp och bjuder även på nya skivinspelningar och nummer. Med på repertoaren finns musikalnummer, nu främst från Såsom i himmelen, men också kompositioner av Lasse Mårtenson, som jag jobbade tillsammans med i olika sammanhang på 80-talet. Det blir visor, tonsatta dikter, schlager, blues och lite jazz och latinblandat. Och några show-stoppers-nummer både på finska och svenska, varvade med några foton och videosnuttar från ”way back when”.

Amis Album – 50 år på estraden i Nya Paviljongen 12.11. klockan 17.00.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *