| YLEINEN - ALLMÄN

Fysioterapeut om motion: Det är aldrig för sent att börja!

Regelbunden motion höjer sinnesstämningen, förbättrar balansen och hållningen samt hjälper till med viktkontrollen. Förbättrad muskelstyrka underlättar också vardagssysslorna för äldre.

– Det kan hända att det blivit svårt att ta på skorna men efter regelbunden träning har det börjat fungera igen, säger fysioterapeuten och yogainstruktören Jenny Söderström.

Hon och tre andra kvinnor grundade i början av året motionsstudion Hyvinvointistudio LOISTE i Grankulla centrum, vid torget. I studion ordnas bland annat gympa, pilatesoch yogatimmar. De tre aktörerna utöver Jenny är: Hanna Hallikainen, Linda Kokkila och Tiina Väinölä.

Motion hjälper med socker- och fettförbränningen och är därför en ypperlig hjälp vid viktkontroll. Motion är också en stor hjälp när det gäller det mentala välbefinnandet, säger Jenny Söderström.

– Var och en av oss medverkar via sitt företag och vi delar endast på utrymmet. Det är ett ganska okonventionellt men fungerande koncept. Till vår ideologi hör också starkt skräddarsydda tjänster där kunden kan samla en grupp vänner eller en grupp på jobbet och be oss om timmar eller kurser som de önskar och som passar precis deras behov, säger Jenny.

Studion besöks också av många pensionärer. Äldre har enligt henne ofta utmaningar med lederna såsom knäna och höften, samt ryggvärk. Men motion hjälper.

– Åldrandet för med sig många slags problem med stöd- och rörelseorganen. Många av dessa kunde överbryggas genom att överhuvudtaget röra på sig. Det finns belägg för att en bra muskelstyrka hjälper med vardagssysslor och att uppehålla funktionsförmågan, säger hon.

På vilket sätt kan olika träningsmetoder såsom senioryoga och pilates gynna äldre?

– Yoga och pilatesövningar kopplar samman fysisk träning med medveten närvaro. När man gör övningarna i takt med andningen får man en helt ny slags koncentration och närvaro i det man gör. Det hjälper att stärka kroppsuppfattningen och därigenom lär vi oss att bättre lyssna till kroppens behov och önskemål. I yoga är den mentala träningen en stor bit av träningen. Med hjälp av den är det möjligt att lära sig att godkänna förändringar i kroppen som kommer med åldrandet och kanske man blir lite mer förlåtande mot sig själv.

Hur kan man uppmuntra äldre att delta i motion?

– Det är viktigt att du hittar en grupp som är på rätt nivå för dig och att gympan känns någorlunda trevlig. I vår studio har vi märkt att en grupp uppmuntrar till motion och att komma till träningarna även om man inte alltid har lust, säger hon.

Vad ger du för råd till dem som överväger att börja motionera på ålderns höst?

Bakom LOISTE finns personal trainern och idrottsinstruktören Hanna Hallikainen (t.v), personal trainern och näringstränaren Linda Kokkila, fysioterapeuten och yogainstruktören Tiina Väinölä och fysioterapeuten och yogainstruktören Jenny Söderström. De har också en liten butik med etiskt tillverkade yogaartiklar och kläder. Info om kurser och timmar finns på studions sociala medier och på varje instruktörs egna kanaler.

– Det är aldrig för sent att börja! Om det känns nervöst att gå med i en grupp kan man börja med individuella timmar eller exempelvis yogaterapi. Jag gör både hembesök och enskild terapi i min hemmastudio på Kandidatgränden. På de enskilda timmarna kan man träna pilates, yoga, öva på vardagssysslor och ofta pratar vi också om sådant som bekymrar.

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *