| YLEINEN - ALLMÄN

Motion främjar äldres hälsa – denna gren har bevisen på sin sida

Det har redan länge funnits kunskap om att motion har en positiv inverkan på hälsan, men nu har man också forskat i vilken gren som har mest betydelse för den förväntade livslängden.

I studier i Danmark och USA visar resultaten att racketsporter hade en påtaglig hälsofrämjande effekt för äldre, mest effektiv var tennisen.

– Den danska studien visade att tennis var den mest effektiva grenen och badminton kom klart efter. I fjol publicerades en amerikansk studie i IAMA, en ledande tidskrift i branschen. I den studien var racketsporterna betydelsefulla men tennis nämndes inte särskilt. Det allra viktigaste budskapet är ändå att det finns evidens för att olika idrottsgrenar har en positiv inverkan på äldres hälsa, säger professor emeritus Jukka Ylikoski, som hållit på med tennis på tävlingsnivå i mer än 40 år.

Ylikoski, bosatt i Grankulla, vann VM-guld i klassen 80+ i läkarnas tennis-VM (World Medical Tennis Society) i Jurmala i Lettland i juli.

– Jag har försökt i 40 år och nu lyckades det när mina medtävlare blivit färre, säger Ylikoski, 82 år, med ett skratt.

Jukka Ylikoski.

Tävlingarna ordnades för 52:a gången. Ylikoski har deltagit sedan 1983 och han påpekar att kongressen i samband med tävlingen från första början haft ett tungt vetenskapligt innehåll.

– Där skulle vara ordentliga föreläsningar och system, annars hade det ju varit skojeri.

Syreupptagning i fokus

Enligt Ylikoski är syrebrist en av de största orsakerna till åldrande. Människans syreupptagningsförmåga minskar med åldern och motion har en direkt inverkan på att uppehålla den.

– Orsaken till att det här intresserar mig speciellt är att jag hör till den läkarkåren som förordar syrgasbehandling. Corona var ett bra exempel på att människor led av syrebrist och vi vet att med åldern försämras bland annat blodcirkulationen. Blodet finns för att transportera syre och syrebrist är en av de viktigaste orsakerna till att man åldras och får sjukdomar med åren.

Många seniorer spelar tennis i Targa-arenan där vi en förmiddag hittar Kenneth Söderholm (t.v) och Bengt Lagerlöf. De känner väl till att racketsporter och tennis passar bra för äldre. Själva spelar de på serienivå och det betyder att de spelar och tränar tennis 3–4 gånger i veckan.

– Som 40-åring kunde jag springa uppför en backe utan problem, men nu måste jag när jag går stanna upp ett tag. Andningsfunktionen har minskat med 25 procent i den här åldern. Syreupptagningen minskar med åldern och det påverkar allt. Det finns många studier i ämnet och nya studier där detta bevisas publiceras hela tiden.

Längre förväntad livslängd med tennis

I studien Copenhagen City Heart Study (CCHS) har man funnit evidens för att tennis är den idrottsgren som förlänger den förväntade livslängden mest. I studien följde forskarna med 9 000 personer i mer än 25 år och fann att tennis ökade den förväntade livslängden med 9,7 år.

Det fanns också ett klart samband mellan social växelverkan och starka förhållanden samt att leva länge. De fysiska kraven samt balans- och mentala strategikrav i tennis och andra racketsporter påverkade livskvalitetsfaktorer positivt.

Ylikoski berättar att över 50-åringarna idag är medvetna om betydelsen av motionens hälsoeffekter.

– Man kan säga att det nu finns en sådan uppfattning att tennis är lagom utmanande och lagom svårt. Och det som man också spekulerade om i studien är dess sociala effekt.

Grani Tennis är en av Finlands största tennisklubbar. GT har fem spelplaner i sin hall och två uteplaner. Nyttjandegraden har i synnerhet efter corona varit hög.

– Vi har mycket aktiv seniorverksamhet som man kan gå med i. Seniorgrupperna spelar aktivt efter arbetstid och har man inte spelat förut finns det träning att få för ett verkligt förmånligt pris.

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *