| YLEINEN - ALLMÄN

Jesper Lindqvist är Årets företagare i Grankulla

Det var för närmare sex år sedan som Jesper Lindqvist blev företagare och öppnade K-Supermarket i den nya delen av köpcentret. Före det hade han jobbat i 18 år inom K-kedjan på ett par butiker i Esbo, avslutningsvis som butikschef i Nipert. Nu har Graniborna röstat fram honom till Årets företagare vilket gläder köpmannen mycket. Omröstningen ordnades av Grankulla Företagare rf.

– Det känns bra, jag är lite överraskad, men jag känner mig ärad, säger han när vi träffas för segerintervjun en dag i november. Företagarens vardag ser mycket varierande ut, men är oftast väldigt långa. 14 timmars jobb är inte ovanligt.

Denna dag har väckarklockan ringt kl. 3.10 och på plats i butiken i Grani var Jesper Lindqvist vid fyratiden på morgonen.

– Vi har inventering på gång och det måste skötas innan kunderna börjar strömma in, säger han.

Dagen fortsätter därefter med bl.a. mottagning av varor, möten, arbetslistor och hjälp inne i butiken. När Jesper får frågan om vad som är det bästa med att vara företagare skrattar han till:

– Man skulle vilja säga friheten att göra saker när man vill, men det funkar inte riktigt så. Men nog så att det finns en möjlighet att påverka det man gör. Man är själv ansvarig för det man gör och inte vill göra. Det finns en möjlighet att komma till en nivå där man kan slappna av och bara leda, men vi är inte riktigt där ännu, skrattar han.

Nöjd med kundunderlaget

Jesper är mycket nöjd med sina år i Grani och har inga planer att söka sig bort, åtminstone för tillfället. Sköter man sitt jobb bra erbjuds man ofta större butiker inom K-kedjan och han har redan fått ett erbjudande, men tackade nej eftersom det hade inneburit en flytt utanför huvudstadsregionen.

– Det är bra i Grani, jag har trivts jättebra. Med en ny butik på ett nytt ställe tar det sin tid innan man hittar stegen, men efter tredje året börjar man veta vad man gör och nu har vi hittat de saker som vi är starka på, även om det alltid finns saker vi kan förbättra.

Även om det var tufft i början är köpmannen idag mycket nöjd med kundunderlaget och försäljningen.

Företagarstatyetten symboliserar entreprenörskap och företagsamhet. Utmärkelsen har delats ut av Företagarna i
Finland sedan år 1978 och statyetten har designats av silversmeden och formgivaren Mauno Honkanen. Den består av ett
tvådelat, silverfärgat Y på en granitstod och förses med en silverplatta med mottagarens och givarens namn. I Grankulla delas statyetten ut av Grankulla Företagare rf.

– Vi har kommit upp till en sådan nivå i försäljningen att det börjar löpa och det är lättare att jobba för det går åt rätt mängd varor och svinnet hålls nere. Jag tycker också om att kunderna är krävande för det håller oss skärpta.

Ungefär hälften av kunderna är från Grankulla och resten från Esbo, framför allt närområdet. Orsaken till att allt löper förklarar Jesper Lindqvist så här:

– Jag tror att det viktigaste är att vi lyssnat på kunderna och prövar att ta in det kunderna vill ha, att vi har vänlig betjäning och att vi ända från början försökt betjäna på både finska och svenska. Det gäller också att hålla koll på trender. Man måste hänga med hela tiden och hitta på nya saker. I fjol började vi med en egen sushikock och från och med i år har bageriet Halme egen personal på plats varje dag utom på söndagar.

Del av närsamhället

K-Supermarket i Grankulla försöker så mycket som det bara är möjligt vara med och stöda lokala föreningar, bl.a. idrottsföreningar, genom sponsring. Jesper säger att han vill vara en del av närsamhället.

– Det kommer jättemånga förfrågningar, men tyvärr kan vi inte delta överallt. Jag tycker ändå att det är jätteviktigt att vara med och stöda eftersom vi är en liten stad och vi är ett någorlunda stort företag i mitten av centrum. Då tycker jag vi ska vara med där våra kunder är på fritiden.

Årets företagare tog emot sitt pris på julöppningen i Grankulla den 30 november.

Jesper i korthet

Familj: Fru och fyra pojkar i åldrarna 9, 12, 15, 16.

Bor: Fågelberga, Esbo. Gått högstadiet i Grani.

Hobby: Hinner inte med så mycket, men ska nu försöka börja spela hockey med en grupp köpmän. Ibland åker jag snowboard och på sommaren åker vi båt i skärgården. Båten finns i Finno.

Äter på julen: Varierar, jag har inte bestämt ännu, men fisken dominerar. Det går också åt allt mindre skinka i butiken och de blir allt mindre, 3-4 kilos skinkor säljer bäst. Vi har inte sålt en enda 14 kilos skinka under vår tid.

Årets företagare i Grankulla 2011–2022

2022 Tassuasema / Inka Falck, Eeva Teräväinen

2021 Pannacotta Home & Kitchen / Camilla & Johan Hallbäck

2020 Lähellä Deli / Pia Laakio, Päivi Leveelahti

2019 Ihana Kukkanen / Kirsi Martin

2018 Soffan Verhoomo – Möbeltapetsering / Jenny Langenskiöld

2017 HALI – Harmony Living / Kaisa Livson

2016 Hiusatelje Tizian / Mirja Mäkinen

2015 Kauniaisten Paikallislehti Oy – Ab Grankulla Lokaltidning. Nina Winqvist

2014 Aila Airo Kauneuspalvelut Ky. Anitra Airo-Pimiä

2013 Juhlapalvelu Premium Catering Oy – Christer Vesala

2012 Secto Design Oy – Tuula Jusélius

2011 Kauniaisten Kello ja Kulta / Grankulla Ur och Guld – Jorma Österholm

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *