| KAUPUNKI - STADEN

Asumisneuvoja vastaa asumiseen liittyviin kysymyksiin – ja niitä tulee laidasta laitaan

Kiinnostaako vuokra-asunto Kauniaisista vai onko sinulla muita asumiseen liittyviä kysymyksiä? Silloin ”oikea osoite” on Nina Reis, joka on kaupungin uusi asumisneuvoja. Vastauksia kysymyksiin antaa myös Riitta Ahonen, joka vastaa kaupungin vuokra-asunnoista.

Aikaisemmin sosiaalipalvelut vastasi asuntokysymyksistä Kauniaisissa, mutta hyvinvointialueen tulon jälkeen palvelut ovat siirtyneet kunnan tehtäväksi. Nyt tonttia hoitaa Nina Reis, joka on kaupungin ensimmäinen asumisneuvoja. Asumisneuvonnalla tarkoitetaan työtä, jonka tavoitteena on asumisen turvaaminen ennaltaehkäisemällä ja ratkaisemalla asumisen ongelmia sekä opastamalla asumiseen liittyvissä asioissa.

– Olen ollut reilun vuoden tässä virassa. Havaittiin, että tällaista tehtävää tarvitaan eli neuvoja, joka auttaa asumisen taidoissa, häätötilanteessa ja vuokravelkatilanteessa. Pyritään ennaltaehkäisemään asunnottomuutta. Tavoitteena on, että vuokralainen ei menettäisi kotiansa, hän kertoo.

Nina Reis toimii myös kotouttamiskoordinaattorina. Yhdistelmä toimii hyvin, koska noin puolet vuokralaisista ovat maahanmuuttajia, jotka silloin tällöin tarvitsevat apua myös asumistaidoissa.

Tarkoitus on, että asumisneuvonnan kynnys on matala ja että tämä on ennalta ehkäisevää toimintaa, esimerkiksi vuokranmaksujen suhteen. Jos
yksi vuokra on jäänyt maksamatta, ollaan jo siinä vaiheessa yhteydessä ja mietitään mitä tehdään, eikä vasta puolen vuoden päästä, Nina Reis (oik.) ja
Riitta Ahonen sanovat.

– Kyseessä voi olla esimerkiksi veden käyttö, esimerkiksi jos viemäri tukkeutuu ei välttämättä osata tilata huoltomiestä ajoissa jne. Tai ei osata lajitella jäätteitä oikein ja laitetaan ruokaöljyä vahingossa viemäriin, joka menee tukkoon. Paljon on siitä kiinni, että ei ole ymmärretty ja ollaan iloisia kun näytän miten toimitaan, Nina sanoo.

Yhteydenottojen määrä vaihtelee päivittäin. Joka päivä tulee kuitenkin kyselyjä asumiseen liittyen, laidasta laitaan. Onko vuokra-asuntoja vapaana, miten täytetään hakemuksia jne. Jos esimerkiksi ei löydy kunnalta asuntoja, voidaan yhdessä katsoa mitä yksityisiltä markkinoilta löytyy.

Jono vuokra-asuntoihin

Nina Reis tekee paljon yhteistyötä tilahallintosihteeri Riitta Ahosen kanssa. Hän on tästä vuodesta lähtien vastuussa kaupungin vuokra-asunnoista ja myös hän vastaa kuntalaisten kysymyksiin. Kauniainen on suosittu myös vuokra-asuntomarkkinoilla ja tällä hetkellä on useita henkilöitä jonottamassa asuntoa.

– Kysyntää olisi enemmänkin, etenkin pienistä ja edullisista asunnoista on pula. Viimeisin talo on rakennettu 2010 eikä nyt ole uusia vuokrataloja suunnitteilla. Nyt on yli 50 ihmistä jonossa vuokra-asuntoihin. Vapaana löytyy ainoastaan työsuhdeasuntoja, Riitta Ahonen sanoo.

Kauniaisissa on 228 vuokra-asuntoa, mukana on tavallisia asuntoja, nuorisoasuntoja ja eläkeläisasuntoja. Sen lisäksi on noin 40 työsuhdeasuntoa kaupungin työntekijöille. Vuokra-asunnon saamisen kriteerit ovat tiukat.

–  Tämän vuoden puolella on tullut sata hakemusta. Meillä iso osa on ARA-asuntoja eli valtion tuella rakennettuja vuokra-asuntoja, ja jos on varallisuutta tai hyvät tulot on vaikea saada asuntoa, hän kertoo.

Hinnat ovat nousussa myös kaupungin vuokra-asunnoissa, esimerkiksi Asuntoyhtiö Granillan vuokrat nousivat tänä vuonna 7 prosenttia. Ensi vuodelle nousua on luvassa Kauniaisissa 5,5 prosenttia ja osalle asunnoista 6 prosenttia.

Yhteystiedot: Nina Reis: 040 7026519, nina.reis@kauniainen.fi

Riitta Ahonen: 0504111727, riitta.ahonen@kauniainen.fi

Asumisneuvonta ja asumisen tuet

Asumisneuvontaa annetaan Kauniaisten kaupungin vuokra-asunnoissa asuville ja myös muille kuntalaisille. Asumisneuvoja auttaa ja neuvoo mahdollisimman varhaisessa vaiheessa asumiseen liittyvissä asioissa ja kysymyksissä, esim.

  • vuokra-asunnon hakeminen
  • haasteet vuokranmaksussa
  • asumiseen liittyvät häiriöt
  • asunnon huonoon hoitoon liittyvät asiat
  • häätö
  • muut asumiseen liittyvät kysymykset

Asumisneuvonnan tavoitteena on asumisen turvaaminen ennaltaehkäisemällä ja ratkaisemalla asumisen ongelmia ja opastamalla asumiseen liittyvissä asioissa.

Lähde: Kauniaisten kaupunki

Kaupungin vuokra-asunnot

Oy Granilla Ab

Urheilutie 10 (rakennettu 1987), yhteensä 20 asuntoa.

Heikelinkuja 2 (rakennettu 1981), yhteensä 31 asuntoa.

Jarl Hemmerinkuja 1 (rakennettu 1989), yhteensä 26 asuntoa.

Lindstedtintie 1 (rakennettu 1990), yhteensä 21 asuntoa.

Kerankuja 1 (rakennettu 2006), yhteensä 24 asuntoa.

Puutarhatie 2 (rakennettu 2010), yhteensä 30 asuntoa.

Koy Jermu, Lippajärventie 1, yhteensä 15 asuntoa.

Nuorisoasunnot

Kiinteistö Oy Juus – Fastighets Ab, Juusintie 5 (rakennettu 1992), yhteensä 38 asuntoa.

Eläkeläisasunnot 

Casa Seniori, Yhtiöntie 31, Asunto Oy Palokunnantie 5, Senioritalo (rakennettu 2002), Asunto Oy Palokunnantie 7, Villa Apollo (rakennettu 2003), yhteensä 23 asuntoa.

Lähde: Kauniaisten kaupunki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *