| KAUPUNKI - STADEN

Kaupungintalon kaavatyö jatkuu – valtuusto sanoi kyllä uusintaäänestyksessä

Kauniaisten kaupunginvaltuusto päätti maanantaina, että asemakaavamuutostyö jatkuu kaupungintalon tontin osalta.

Suunnitelmat kaupungintalon purkamisesta ja niin sanotun käärmetalon rakentamisesta ottivat ison askeleen eteenpäin jo 23.10. kun kaupunginvaltuusto teki periaatepäätöksen asemakaavamuutostyön jatkamisesta. Päätös tehtiin äänestyksen jälkeen, mutta  myöhemmin selvisi, että valtuuston päätös syntyi virheellisessä järjestyksessä. 

Tämän vuoksi kaavapäätös vietiin valtuustolle uudelleen käsiteltäväksi 13.11. Nyt päätös hyväksyttiin äänin 20-15. Maanantaina 23.10. kaupunginhallituksen ehdotus voitti luvuin 21-13 (1 tyhjä). 

Tällä kertaa ei enää syntynyt laajaa keskustelua koska se oli jo käyty aikaisemmassa kokouksessa, vaan vastaehdotukset esiteltiin ja kommentoitiin lyhyesti. Sen sijaan itse äänestysprosessi vei enemmän aikaa. Päätös syntyi viiden äänestyksen jälkeen. 

Periaatepäätös perustuu malliin, joka on matalampi ja lyhyempi kuin alkuperäinen talo, joka sijoittui toiseksi arkkitehtikilpailussa vuonna 2016 ja jonka kaupunki sen jälkeen valitsi. Mallissa on myös useita aukkoja, jotka tekevät siitä vähemmän tiiviin.  

Kaupungille oli saapunut kuntalaisaloite, jossa vaaditaan suunnitteluprosessin lopettamista. Aloitteen allekirjoitti 484 henkilöä. Vuosien aikana on jätetty kaiken kaikkiaan seitsemän kuntalaisaloitetta asiasta. Kun 13.11. päätös oli sama kuin 23.10. tarkoittaa se myös sitä, että viimeisin rakentamista vastustava kuntalaisaloite ei johda toimenpiteisiin. Nyt asemakaavaa valmistellaan edelleen ja se tuodaan kaupunkilaisten nähtäväksi. 

Milloin sitten tapahtuu jotain tontilla? Kaupunginjohtaja Christoffer Masarin mukaan kyseessä on parhaassakin tapauksessa vielä useiden vuosien prosessi, johon sisältyy mm. lausuntopyyntöjä ja käsittelyjä alemmissa toimielimissä.

– Reitti on nyt selvä. Meillä on ensimmäistä kertaa selkeä kannanotto valtuustolta siitä, että kaavoitusprosessia on syytä jatkaa, joten toivomme sen antavan tukea jatkokäsittelylle, sanoo Masar.

Tuloveroprosentti vahvistettiin

Valtuusto vahvisti kokouksessa vuoden 2024 tuloveroprosentiksi 4,40 %. Tämän vuoden alussa tapahtui merkittävä muutos, kun Sote-uudistuksen yhteydessä kuntien verotuloja siirrettiin valtiolle hyvinvointialueiden toiminnan rahoittamiseksi. Vuonna 2023 ei saanut muuttaa kunnallisveroprosentteja. Kaikkien kuntien kunnallisveroprosentteja alennettiin 12,64 prosenttiyksiköllä ja valtion verotusta kiristettiin vastaavasti. Kun Kauniaisten kaupungin kunnallisveroaste oli 17,00 prosenttia, jäljelle jäi 4,36 prosenttia.

Vuoden 2024 tuloveroprosentit tulee määrätä ja ilmoittaa 0,10 %-yksikön tarkkuudella, eli näin ollen kaikkien kuntien tuloveroprosentit muuttuvat. Kauniaisten kaupungin vuoden 2024 tuloveroprosentti on pyöristetty lähimpään prosenttiyksikön kymmenykseen eli se on 4,40 prosenttia.

Lisäksi valtuusto vahvisti ensi vuoden kiinteistöveroprosentit. Nämä vahvistettiin lain salliman pienimmän prosentin mukaisena paitsi yleishyödyllisen yhteisön kiinteistöveroprosentin kohdalla:

– Yleinen kiinteistöveroprosentti 0,93 %
– Maapohjan veroprosentti 1,30 %
– Vakituinen asuinrakennus 0,41 %
– Muut asuinrakennukset 0,93 %
– Rakentamaton rakennuspaikka 3,93 %
– Yleishyödylliset yhteisöt 0,93 %.

Päivitetty 15.11.

Katso video siitä, miltä käärmetalo näyttää arkkitehtitoimiston suunnitelman mukaan (Anttinen Oiva Arkkitehdit).

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *