| KAUPUNKI - STADEN

Kohta Hautahaku.fi auttaa löytämään hautoja myös Kauniaisissa

Kauniaislainen Petri Lehtinen on usein auttanut ihmisiä löytämään sukulaisten tai tuttavien hautoja Kauniaisten hautausmaalla. Se johti siihen, että hän teki kuntalaisaloitteen hautausmaan liittymisestä hautahakupalveluun netissä. Aloite hyväksyttiin ja kohta hautoja Kauniaisissakin voi hakea nimellä. Näillä näkymin palvelun pitäisi olla jouluna käytössä, jos ei mitään mutkia tule vastaan.

Petri Lehtisen äiti ja myös toinen lähisukulainen on haudattu Kauniaisten hautausmaalle. Hän käy usein haudoilla ja nauttii siististä ja kauniista paikasta, joka on hänen mielestään oiva paikka tulla hiljentymään.

– Käyn täällä usein ja esimerkiksi jouluna täällä käy paljon ulkopaikkakuntalaisia, joiden omaiset ovat täällä. Ja usein iäkkäät vierailijat kysyvät, mistähän löytyy se ja se. Olen yrittänyt auttaa heitä, mutta sitten päätin, että tsekkaan netin kautta löytyykö joku palvelu tähän ja sellainen löytyi.

Hautahaku.fi on se palvelu, jonka Petri löysi ja sen jälkeen hän teki kuntalaisaloitteen asiasta ja kaupunki hyväksyi sen viime vuonna.

Hakupalvelu palvelee ihan aidosti ihmisiä. Tämä myös todistaa kuntalaisille, että demokratia kaupungissa toimii. Kuntalaisaloitteella voi saada asioita läpi, kunhan ne ovat järkeviä ja hyvin perusteltuja, Petri Lehtinen sanoo. Hän on asunut kaupungissa yli 30 vuoden ajan ja on varavaltuutettu (ps), suomenkielisen opetus- ja varhaiskasvatusvaliokunnan sekä
vammaisneuvoston jäsen Kauniaisissa.

– Palvelu toimii oikein hyvin ja kaikilla kielillä, hän toteaa.

Hän on myös erittäin tyytyväinen siihen, miten hautausmaata hoidetaan.

– Tämä on aina tosi kauniisti hoidettu paikka. Täällä on todella rauhallista kulkea ja ajatella omia ajatuksiaan. Kauniaisten hautausmaa on ylpeyden aihe!

1 900 hautaa

Kauniaisten hautausmaa on kaupungin omistama ja ylläpitämä. Hautausmaan pinta-ala on tällä hetkellä noin 3,1 ha. Hautausmaanhoitaja Annina Rönnberg kertoo, että hautausmaalla on tällä hetkellä noin 1 900 hautaa. Yleensä seurakunnat huolehtivat hautausmaista. Tässä tapauksessa Kauniainen on Annina Rönnbergin mukaan poikkeus, koska hautausmaa on kunnan ylläpitämä. Kauniaisten kaupungin ylläpitämä hautausmaa on perustettu vuonna 1927. Myös Turusta löytyy kunnan ylläpitämä hautausmaa, joka on perustettu vuonna 1993.

Annina Rönnberg on ympärivuotisesti hautausmaan ainoa työntekijä.

– Mutta meillä työskentelee myös tuntisuntio, joka hoitaa hautauksia ja auttaa myös muissa hautausmaan ylläpitotöissä. Myös kaupungin kunnossapidon työtekijät auttavat tarvittaessa. Kesäisin meillä on töissä noin 10 kesätyöntekijää, hän kertoo.

Hän saa itsekin paljon kysymyksiä haudoista.

– Yleensä ihmiset soittavat tai laittavat sähköpostia, kun etsivät läheistensä ja tuttaviensa hautoja. Yleisin syy on se, että viime käynnistä haudalla on pidempi aika eivätkä ihmiset ihan tarkkaan muista missä päin hauta sijaitsee.

Mitä itse olet mieltä Hautahaku.fi -palvelusta?

– Omasta mielestäni Hautahaku.fi -palvelu on kätevä työkalu ja se helpottaa paljon hautojen etsimistä. Se on myös todella helppokäyttöinen, hän sanoo.

Hautahaku.fi

  • Mobiiliystävällinen Hautahaku on luotu helpottamaan hautapaikkojen löytämistä. Hautahaussa on noin 830 000 hautapaikan tiedot.
  • Voit etsiä hautapaikkaa palvelusta syöttämällä ensin vainajan sukunimen. Hakukentässä sukunimi näkyy aina ennen etunimiä. Hakua voi tarvittaessa rajata syntymä- ja kuolinvuoden tai hautausmaan mukaan. Palvelun sisältämä karttapalvelu näyttää haudan sijainnin hautausmaalla.
  • Palvelun, joka on ollut käytössä vuodesta 2022 on luonut Helsingin seurakuntayhtymä ja se toimii myös muualla Suomessa. Yhteistyö seurakuntayhtymän kanssa mahdollistaa Kauniaisten hautausmaalle liittymisen valtakunnalliseen hautahaku palveluun. Kauniainen ei joudu maksamaan mitään erityismaksua vaan ainoastaan oman suhteellisen osuutensa järjestelmän ylläpitoja kehityskuluista. Kauniaisten hautausmaa on hautapaikoiltaan niin pieni, että sen osuus on marginaalinen.

Lähde: Hautahaku.fi, Helsingin seurakuntayhtymä, Kauniaisten kaupunki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *