| KAUPUNKI - STADEN

Snart hjälper Hautahaku.fi dig att hitta gravar i Grankulla

Grankullabon Petri Lehtinen har ofta hjälpt folk att hitta sina släktingars eller bekantas gravar på Grankulla begravningsplats. Det ledde till att han gjorde ett invånarinitiativ om att begravningsplatsen borde ansluta sig till gravsökningtjänsten Hautahaku på webben. Initiativet godkändes och snart kan man söka gravplatser med namn. Som det nu ser ut ska tjänsten vara tillgänglig till julen, om inget oväntat inträffar.

Petri Lehtinens mamma och en annan nära släkting är begravda på Grankullas begravningsplats. Han besöker gravarna ofta och njuter av den snygga och lugna platsen. Det är enligt honom ett ypperligt ställe för att stanna upp.

– Jag kommer ofta hit och till exempel på julen kommer många från andra orter för deras anhöriga är här. Äldre besökare frågar ofta var någon är begravd. Jag har försökt hjälpa dem, men så beslutade jag mig för att kolla om det finns någon tjänst på webben och så hittade jag en.

Hautahaku.fi är appen som Petri hittade och därefter gjorde han invånarinitiativet som staden godkände ifjol.

Söktjänsten hjälper verkligen människor. Det här bevisar också för stadsborna att demokratin fungerar i Grankulla. Man kan få saker till stånd med invånarinitiativ bara de är vettiga och välmotiverade, säger Petri Lehtinen. Han har bott i staden i över 30 år och är ersättare (Sannf) i fullmäktige, medlem i finska utskottet för undervisning och småbarnspedagogik och
i handikapprådet i Grankulla.

– Servicen fungerar bra och på alla språk, säger han.

Han är också mycket nöjd över hur begravningsplatsen sköts.

– Det här stället är alltid mycket välskött. Det är lugnt att vandra runt här och tänka sina tankar. Grankulla begravningsplats är något att vara stolt över!

1 900 gravar

Grankulla stad äger och underhåller begravningsplatsen, som just nu är cirka 3,1 hektar. Begravningsplatsskötaren Annina Rönnberg berättar att det för närvarande finns cirka 1 900 gravar på begravningsplatsen. Vanligen är det församlingarna som har hand om begravningsplatserna. Grankullas begravningsplats utgör ett undantag eftersom staden ansvarar för den. Begravningsplatsen grundades 1927. Det finns en kommunal begravningsplats också i Åbo. Den grundades 1993.

Annina Rönnberg är den enda som är anställd året om för att underhålla begravningsplatsen.

– Men vi har också en timanställd kyrkvaktmästare som sköter begravningarna och hjälper med underhållet. Stadens underhållsgäng hjälper också vid behov. Om somrarna har vi tio sommarjobbare, säger hon.

Hon får också många frågor om gravarna.

– Folk brukar ringa eller skicka e-post när de letar efter släktingars och bekantas gravar. Den vanligaste orsaken är att det är ett tag sedan man besökt graven senast och inte mer minns exakt var graven är.

Vad tycker du om Hautahaku.fi?

– Jag tycker att Hautahaku.fi är ett behändigt verktyg och hjälper mycket med att hitta gravar. Den är också mycket lätt att använda, säger hon.

Hautahaku.fi

Tjänsten Hautahaku, som också har en svensk version, har skapats för att hjälpa att hitta en viss grav bland cirka 830 000 gravar.

Du kan söka en grav med att ange den avlidnas efternamn. I sökfältet står efternamnet alltid före förnamnet. Du kan vid behov avgränsa sökningen genom att ange den avlidnas födelse-/dödsdatum eller en viss begravningsplats. Karttjänsten visar gravens position på begravningsplatsen.

Helsingfors kyrkliga samfällighet har skapat tjänsten som varit i bruk sedan 2022 och den fungerar också på annat håll i Finland. Samarbete med den kyrkliga samfälligheten har gjort det möjligt för Grankulla begravningsplats att ansluta sig till den landsomfattande Hautahaku. Grankulla betalar ingen säravgift utan bara sin egen relativa andel av underhålls- och utvecklingskostnaderna för servicen. Grankullas begravningsplats är så liten att dess andel är marginell.

Källa: Hautahaku.fi, Helsingfors kyrkliga samfällighet, Grankulla stad

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *