| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Poliisi: Älkää olko sinisilmäisiä

Vuosikokouksiaan toinen toistaan mielenkiintoisimmilla luennoilla höystävä Kauniaisten Kouluyhdistys kutsui tänä syksynä tapahtumaansa poliisin kertomaan nuorten kuulumisista virkavallan näkökulmasta.

Huumeet, väkivalta ja järjestetyt tappelut, sähkötupakat, ryöstely teräaseilla ja ilman, nöyryyttäminen ja alistaminen sosiaalisessa mediassa – lista ongelmista nykynuorten keskuudessa on läkähdyttävä ja musertava.

– Meillä on vakavasti oireilevia nuoria, jotka tekevät ikään kuin ajanvietteekseen ryöstöjä ja pahoinpitelyjä, komisario Hannu Väänänen Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta kertoi yli satapäiselle yleisölle.

Ongelman ydin on ns. roadman- tai gangsta-kulttuuri, jossa ihaillaan huumeilla, väkivallalla ja kiiltelevällä materialla kuorrutettua rikollista, ”nopeaa elämää”. Alttiita ovat etenkin noin 12–16-vuotiaat lapset, jotka ihannoivat ja seuraavat somessa vanhempia, syvemmällä ongelmissa olevia nuoria.

– Heidän ympärillään pyörii satojen nuorien joukko, jotka seuraavat tätä ilmiötä, johon kuuluu silmitön väkivalta, pidäkkeetön toisen alistaminen, uhkailu, kiristäminen, nöyryyttäminen ja kaiken kuvaaminen someen, pitkän ja kunnioitettavan uran nuorten rikollisuuden parissa tehnyt Väänänen kertoi.

Vaikka valtaosa lapsistamme voikin poliisin näkökulmasta erinomaisen hyvin, ei rikollisen elämän houkuttelevuus erittele lapsia tai katso vaikkapa perhetaustaa. Tämän takia Väänäsellä onkin erittäin painokas viesti kaikille vanhemmille:

– Älkää ulkoistako lastenne ajanviettoa, älkääkä olko sinisilmäisiä. Antakaa heille aikaa, vetäkää heidät mukaan tai lähtekää itse heidän mukaansa ja ottakaa selvää, mistä he tykkäävät. Laittakaa itsenne likoon, lapset arvostavat sitä. Siihen ei tarvita rahaa, eikä teidän tarvitse luopua muusta kuin omasta ajastanne.

Lasten huomiosta kilpailevat etenkin kulovalkean tavoin leviävät vape-sähkötupakat ja marihuana.

– Teidän pitää olla houkuttelevampia kuin epäterveet ilmiöt. Virhe on se, että me luulemme, että huolehdimme lapsista, mutta me emme oikeasti kuuntele heitä ja huolehdita heistä, Väänänen painotti.

Lue lisää Väänäsen huolenaiheista ja neuvoista Kouluyhdistyksen Facebook-sivuilta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *