| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Polisen: Var inte blåögd

Den finskspråkiga skolföreningen Kauniaisten Kouluyhdistys brukar ha intressanta föreläsningar på sina årsmöten. I höst bjöd föreningen in en polis för att berätta om ungdomarna ur polisens synvinkel.

Droger, våld och organiserade slagsmål, e-cigarretter, rån med eggvapen och utan, förnedring och nedtryckning på sociala medier. Så lyder den nedslående listan på problem bland dagens ungdomar.

– Vi har ungdomar med allvarliga symtom och som håller på att råna och misshandla som ett fritidsintresse så att säga, säger kommissarie Hannu Väänänen på Polisinrättningen i Västra Nyland till publiken på mer än hundra personer.

Det centrala problemet är den så kallade roadman- eller gangsta-kulturen där man beundrar kriminella som sysslar med droger, våld och är klädda i glänsande kläder, ”det snabba livet”. Mest utsatta för det här är 12–16-åriga ungdomar, som idealiserar och följer äldre ungdomar med större problem på sociala medier.

– Kring dem finns ett gäng på hundratals ungdomar som följer fenomenet som går ut på ohämmat våld, besinningslöst nedtryckande, hotelser, utpressning, förnedring och publicering på sociala medier, säger Väänänen, som länge arbetat med ungdomskriminalitet.

Trots att de flesta av våra barn ur polisens synvinkel mår alldeles utmärkt skiljer inte lockelsen till ett brottsligt liv på vilken bakgrund barnet har. På grund av det här har Väänänen ett kraftfullt besked till alla föräldrar:

– Outsourca inte era barns fritid och var inte blåögda. Ge barnen av er tid, ta dem med er eller gå med dem och ta reda på vad de gillar. Engagera er, för det uppskattar barnen. För det behövs inga pengar och ni behöver inte ge upp mer än er tid.

E-cigarretter och marijuana sprids som en löpeld bland barnen.

– Ni måste vara mer lockande än ohälsosamma fenomen. Felet ligger i att vi tror att vi tar hand om barnen, men vi lyssnar inte eller tar hand om dem på riktigt, säger Väänänen.

Läs mer om vad som bekymrar Väänänen och hans råd på skolföreningens Facebooksida.

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *