| KAUPUNKI - STADEN

Act, Belong, Commitment -malli jalkautuu Kauniaisiin

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos (THL) aloittaa neljässä Suomen kunnassa pilotin, jonka tavoitteena on luoda ihmisten kesken hyvinvointia tukeva yhteisö.

Alun perin Australiassa kehitetty malli mielenhyvinvoinnin tukemiseen on nyt Euroopassa herättänyt laajaa kiinnostusta. Tanskasta ja Norjasta on saatu jo tutkimustuloksia, jotka vahvistavat mallin toimivuutta.

Act, Belong, Commitment (ABC) -mallin nimeä ei pysty kääntämään suoraan suomeksi, mutta THL käyttää seuraavia lauseita:

ACT: Ole aktiivinen ja toimi!

BELONG: Toimi yhdessä muiden kanssa!

COMMITMENT: Sitoudu, tee itsellesi merkityksellisiä asioita!

Tutkimustuloksissa on havaittu, että yhden pisteen nousu mielen hyvinvointi mittaavassa mittarissa vähentää terveydenhuollon kustannuksia 7 % yhden vuoden kuluessa.

Kauniaisten pilottiryhmä aloittaa tammikuussa – ilmoittaudu mukaan!

Kauniaisten pilottiryhmä aloittaa toimintansa tammikuussa 2024. Kohderyhmäksi on valikoitunut juuri eläköityneet kuntalaiset.

– Valitsimme eläköityneet, sillä monelta häviää työuran loputtua tärkeä yhteisö, johon kuulua. ABC-ryhmä tarjoaa heille mahdollisuuden löytää itselleen uusi porukka, jossa voi tehdä mukavia asioita yhdessä toisten kanssa. Tapaamisten sisältö suunnitellaan yhdessä ryhmän osallistujien kanssa. Se voi olla kaikkea aina sauvakävelystä kirjojen lukemiseen tai maalaamisesta keilaamiseen, hyvinvointikoordinattori Taru Ikäheimonen kertoo.

Ensimmäinen kokoontumiskerta on torstaina 11.1.2024 Villa Junghansissa vanhalla puolella klo 12–14 (Leantie 4). Kokoontumiset ovat kerran viikossa torstaisin klo 12–14, yhteensä 10 kertaa. Ryhmän maksimikoko on 16 henkilöä ja paikat jaetaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Ryhmä on kaksikielinen.

Jos kiinnostuit itse tai tunnet jonkun Kauniaisista, joka voisi sopia tähän ryhmään, ilmoittaudu Taru Ikäheimoselle sähköpostilla.

Lisätietoja THL:n sivuilta: https://thl.fi/fi/tutkimus-ja-kehittaminen/tutkimukset-ja-hankkeet/mielen-hyvinvoinnin-abctoimintamallin-arviointi-ja-implementointitutkimus.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen ryhmään: Hyvinvointikoordinattori Taru Ikäheimonen, taru.ikaheimonen@kauniainen.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *