| KAUPUNKI - STADEN

Act, Belong, Commitment-modellen inleds i Grankulla

Institutet för hälsa och välfärd (THL) startar en pilot i fyra kommuner i Finland. Pilotens mål är att skapa en gemenskap som stöder människors välmående.

Modellen för att stödja psykisk hälsa utvecklades ursprungligen i Australien, och den har nu väckt stort intresse i Europa. Forskningsresultat har redan kommit in från Danmark och Norge. Resultaten bekräftar modellens funktionalitet.

Namnet på modellen Act, Belong, Commitment (ABC) kan inte direkt översättas till svenska, men THL använder följande fraser:

ACT: Var aktiv och gör något!

BELONG: Gör något tillsammans med andra!

COMMITMENT: Gör ett åtagande, gör meningsfulla saker för dig själv!

Forskningsresultaten har visat att en ökning med en poäng i måttet för psykisk hälsa minskar hälsovårdskostnader med 7 procent inom ett år.

Grankullas pilotgrupp startar i januari – anmäl dig!

Grankullas pilotgrupp startar sin verksamhet i januari 2024. Målgruppen har valts ut till att vara kommuninvånare som nyss har gått i pension.

– Vi valde pensionärer eftersom många förlorar en viktig gemenskap att tillhöra då deras arbetskarriär tar slut. ABC-gruppen ger pensionärer möjligheten att hitta en ny grupp där de kan göra trevliga saker tillsammans med andra. Innehållet i träffarna planeras tillsammans med gruppdeltagarna. Det kan vara allt från stavgång till att läsa böcker eller från att måla till bowling, säger välfärdskoordinatorn Taru Ikäheimonen.

Första träffen hålls på torsdag 11.1.2024 på gamla sidan i Villa Junghans kl. 12–14 (Leagränden 4). Träffarna hålls en gång i veckan på torsdagar kl. 12–14, sammanlagt 10 gånger. Maxstorleken på gruppen är 16 personer och deltagarna antas i anmälningsordning. Gruppen är tvåspråkig.

Om du blev intresserad eller känner någon i Grankulla som skulle kunna passa in i gruppen, gör anmälan till Taru Ikäheimonen per e-post.

Mer information på THL:s webbplats: https://thl.fi/fi/tutkimus-ja-kehittaminen/tutkimukset-ja-hankkeet/mielen-hyvinvoinnin-abc-toimintamallin-arviointi-ja-implementointitutkimus (endast på finska).

Mer information och anmälan till gruppen: Välfärdskoordinator Taru Ikäheimonen, taru.ikaheimonen@grankulla.fi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *