| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Grani Alpinen hiihtokoululle osaava johtaja

Tulevan talven hiihtokouluun on Kauniaisissa ilmoittautunut 40 hiihtokoulunopettajaksi aikovaa nuorta ja yli 500 lasta opettelemaan laskettelua. Ja vielä ehtii mukaan. Tammikuussa alkavissa ryhmissä on tilaa.

Granibackenin 90-vuotisjuhliin valmistautuva seura nimitti hiihtokoulun johtajaksi kaudelle 2023-24 Jarna Kalpalan, jolla on vahva kokemus hiihtokouluista ja perheensä kautta sukupolvien kokemus hiihtokeskuksista ja alppihiihdosta. Kalpala on koulutukseltaan liikuntatieteiden maisteri ja hän on opastanut laskijoita suksien ja lumilaudan saloihin vuodesta 2008. Opettajan ammattitaidosta on ollut hyötyä myös rinteessä.

– Sukset on laitettu jalkaan varmaan saman tien kun olen kävelemään oppinut. Kaikki lapsuusvuodet tuli vietettyä enemmän tai vähemmän rinteessä ja olen tehnyt vähän kaikenlaista mitä perheyrityksen puitteissa tulee tehtyä, Kalpala hymähtää.

– Kilpailin itse vielä lukioikäisenä. Olen opettanut hiihtämistä mm. Kalpalinnassa ja opiskeluaikoina Jyväskylän Laajavuoressa. Rukalla olen ollut osa hiihdonopettajien kouluttajaryhmää vuodesta 2016 lähtien. Siellä osallistun vuosittain opettajien sisäiseen kouluttamiseen.

Kokemus urheiluseuroissa ja lajiliitoissa toimimisesta luo Kalpalalle vahvan pohjan hiihtokoulun johtamiseen. Kauniaisissa toiminta on seurapohjaista, mikä on hänelle tuttua vuosien ajalta.

– Luin muutama vuosi sitten ammatilliseksi opettajaksi eli opetan tämän työn ohessa tuntiopettajana Kolmen kampuksen urheiluopistolla mm. Personal Trainer -kurssia, jonka opiskelijoista tulee liikuntaneuvojia. Opettajan työstä on todella paljon hyötyä meidän hiihdonopettajan koulutuksessa, jonka kautta voimme taata rata- ja harraste- ja kilparyhmistä lopettaneille nuorille luontevan polun jatkaa lajin parissa.

Hiihtokoulun johtajana Kalpala organisoi hiihdonopettajien koulutuksen ja järjestää oppilaiden koulutusohjelman. Hän on iloinen että koulu kiinnostaa nuoria. Alkavalle kaudelle ilmoittautuneet uudet hiihtokoulun opettajat saavat ohjattavakseen satoja laskettelijoita.

– Monella nuorella on kilpaharrastuksen hiipuessa edessä niin sanottu dropout-tilanne, jossa itsekin aikanaan olin, eli olen täysin kokemusasiantuntijana tässä. Osa lopettaa juuri ennen lukiota ja osa heti ensimmäisen lukiovuoden jälkeen, mutta halu pysyä lajin parissa on kova. Heille hiihtokoulu tarjoaa mahdollisuuden siirtyä opettajapuolelle ja jatkaa edelleen valmennusryhmiin.

Jarna Kalpala vastaa hiihtokoulusta kaudella 2023-24. Hänellä on vahva kokemus hiihtokouluista
ja perheensä kautta sukupolvien kokemus hiihtokeskuksista ja alppihiihdosta.

Kalpala korostaa, että tavoitteena on kehittää toimintaa sellaiseksi, että kaikilla lapsilla iästä riippumatta olisi kiva tulla harrastamaan.

– Ymmärrän hyvin, että pienimmät lapset vasta opettelevat harrastuksessa olemista. Yritän nostaa meidän arvomaailmassamme tärkeäksi harrastukseen tulemisen tukemisen ja sen, että laskettelu on kiva laji, jossa tutustutaan uusiin kavereihin, eli haluamme kehittää muitakin kuin niitä laskemisen taitoja.

– Ja tottakai tietyllä tavalla paikallisestikin haluamme korostaa, että Granibacken on yksi lähiliikuntapaikka kaikkien muiden Kauniaisten lähiliikuntapaikkojen rinnalla. Jos me saamme varsinkin tässä lähellä asuvia lapsia tutustumaan lajiin niin se mahdollistaa sen, että he voivat arki-iltoinakin harrastaa ilman, että se vaatii vanhemmilta kuskaamista jonnekin kauemmas.

Hiihtokoululla on strategiassaan ja käytännössäkin vahva putki alppihiihdon harrastamiseen. Hiihtokoulun jälkeen on mahdollisuus edetä Marcus Sandell Racing schooliin, joka on välimuoto harjoitusryhmien ja hiihtokoulun välissä.

– He toimivat vain tässä rinteellä eivätkä leireile tai kilpaile. Siitä pystyy sitten jatkamaan harrasteryhmiin. Eli sekin polku on olemassa jos lapsi osoittaa sen tyyppistä intoa.

Granin hiihtokoululla on pitkä historia jo vuosien takaa pääkaupunkiseutulaisten lasten laskettelussa. Uusina tuotteina ja tulevaisuuden suunnitelmista Kalpala esittelee yksityistunnit perheen pienimmille.

– Haluaisin että meillä olisi tarjontaa myös kaikkein pienimmille kokeilijoille, eli ihan 2-3 vuotiaille, jotka voivat popup-hiihtokoulutyylisesti tulla kerran kokeilemaan hiihdonopettajan avustuksella. Niin pienet eivät ehkä vielä pitkään kurssiin voi sitoutua. Ajatuksissa on myös aikuisten lyhytkurssit ja tietysti joulun välipäiville ja hiihtolomalle lyhyempää kurssitusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *