| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Granibacken firar 90 år

I hjärtat av Grankulla finns Finlands äldsta slalomcentrum Granibacken, som fyller hela 90 år i januari. Jubileet till ära ordnas ett tvådagarsevenemang för hela familjen den 20–21 januari.

Granibacken är den enda närbacken i huvudstadsregionen. Den har i årtionden varit en träffpunkt för olika generationer. Idag är pisten främst ett ställe för barn och ungdomar och det är lätt att komma dit.

Barnen och ungdomarna är också utgångspunkten i framtidsplanerna. Grani Alpines verksamhetsledare Mikko Heiskanen berättar att till den nära framtiden hör ett Barnområde där man erbjuder ännu bättre förhållanden för barn och nybörjare att med låg tröskel börja med utförsåkning.

– Samtidigt blir det utrymme för en park där man kan trixa med skidor och snowboard. Vi vill även i framtiden vara ett högklassigt och allt mer mångsidigt skidcenter där barn och familjer kan hålla på med olika vintersporter. Vi vill också göra det mer hållbart så att det är möjligt med vintersport på nära håll också för kommande generationer.

Plats för Finlands första slalompist röjdes på Bad Grankullas mark. Syftet var att locka nya kunder till badet. Pisten var klar i januari 1934 och de första skidåkarna susade nerför pisten redan samma vinter. Pisten blev snabbt mycket populär. Vanliga sportiga Helsingforsbor ville testa den nya grenen i Grankulla. Man tog sig dit vanligen med tåg. Resten av vägen gick man med skidorna på axeln.

Granibacken har allmänt ansetts vara en avgörande faktor för utvecklingen av utförsåkningens tävlingsverksamhet i Finland. Minst lika viktig var Bad Grankullas andel i början av vinterturismen. Backens höjdskillnad är 48 meter och längden är kring 200 meter. Två liftar drar upp skidåkare cirka 160 000 gånger varje vinter.

Jubileumshelgens program

Lördag 20.1

Tävlingar där grenlegendarerna möter framtidens stjärnor.

Kvällsfest där generationer av aktiva i Grankulla träffas. Alla klubbens vänner är välkomna att fira en oförglömlig kväll. Anmälningsinstruktioner finns på grifkalpine.fi

Söndag 21.1

Gratis vinterdag öppen för alla i Granibacken. Dräkter och utrustning från forna årtionden är mer än välkomna. Den bästa dräkten belönas. Mer info om söndagens program läggs också in på webbsidan närmare datumet.

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *