| YLEINEN - ALLMÄN

Huimausklinikka flyttade till köpcentret

Yrselkliniken Huimausklinikka, som varit verksam sedan 2018, har flyttat till köpcentret Grani.

– Vi flyttade hit eftersom köpcentret har 1,8 miljoner besökare om året. Kunderna kommer med bil fram till dörren och även personer som har svårt att röra sig har lättare att besöka mottagningen, säger Leena Pietarinen.

Sjukskötaren Pietarinen, själv bosatt i Grankulla, är vd för företaget. Klinikens läkare Alexander Benders är delägare i kliniken. Patienterna vårdas genom teamarbete.

I behandlingen används apparaten Multitest som utvecklats i Frankrike. Den hjälper vid förändringar i nervsystemet, musklerna och balansorganen.

Vd:n för yrselkliniken Huimausklinikka, sjukskötaren Leena Pietarinen i sin nya lokal i köpcentret Grani. Kliniken flyttade till köpcentret från Kauniala och Pietarinen är glad över det nya stället mitt i staden.
– Det här är ett ljust och öppet utrymme, säger hon.

– Sjukvårdsteknologin har utvecklats i mer än 30 år och den används för många sjukdomar, men i det här fallet för balanssvårigheter och yrselproblem, säger Pietarinen.

Läkaren på yrselkliniken, Alexander Benders, inleder vården på mottagningen med att diagnosticera patienten. Läkaren går också igenom andra dokument patienten har med sig om sitt hälsotillstånd och eventuell medicinering. Sjukskötaren Leena Pietarinen är med för att bekanta sig med patienten. Testet med Multitest-apparaten tar fem minuter.

– Medan testet pågår registrerar apparaten patientens varje rörelse och skriver sedan ut en rapport. Med stöd av testresultatet och sina observationer berättar läkaren om läget för patienten och skräddarsyr en individuell behandlingsplan. Patienten får dessutom under behandlingen individuella motionsanvisningar som stöd för återhämtningen, säger de.

Det finns enligt Pietarinen många orsaker till yrsel.

– Det kan vara insufficiens i balansorganen i örat, dålig syn eller hjärtarytmi, eller helt enkelt åldrande, säger Pietarinen.

Den typiska patienten är en äldre som fallit eller är rädd för att falla. Men personer i alla åldrar kan lida av yrsel eller åksjuka, som också behandlas på kliniken.

Kliniken finns på andra våningen i köpcentret Grani.

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *