| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Pizza-automaten i Grankulla fyllde tre år

Fizzas första pizza-automat i Finland öppnade i Grankulla i januari för tre år sedan. Finlands första obemannade dygnet-runt pizza- automat fick då mycket uppmärksamhet.

– Just nu har vi 24 pizza-automater. De flesta är i Finland, en är i Sverige och den nyaste i Norge. I somras öppnade vi en automat på Helsingfors-Vanda flygplats. Det är den första i världen som finns på en flygplats efter säkerhetskontrollen. För några veckor sedan öppnade vi en automat i Asola i Vanda och den säljer också drycker. Vi strävar efter att alla nya automater ska ha en dryckesautomat också. Det är dock av en eller annan orsak inte alltid möjligt. Så jag kan säga att i de flesta nya kommer det att finnas dricka också, säger Patrick Nurmio, Head of Business Development på Fizza.

Nurmio berättar att verksamheten är lönsam. En särskild orsak till glädje är att pizza-automaten i Grankulla fortfarande är en av dem som säljer bäst. Det vittnar om att kundkretsen består av stamkunder.

Finlands första pizza-automat bredvid Grankulla simhall hör fortfarande till dem som säljer bäst, berättar Patrick Nurmio som är Head of Business Development på Fizza.

– I Norden finns det inte just nu någon annan pizza-automatsföretagare. Det fanns en på Helsingfors-Vanda flygplats men den upphörde. Just nu har vi en fördel på marknaden, men jag tror det förr eller senare kommer nya konkurrenter. Vårt mål är att utvidga verksamheten i Finland, Sverige, Danmark, Norge och Estland så att det i framtiden finns hundratals pizza-automater. Vi jobbar hela tiden med att finna fler franchising-företagare. De har en viktig uppgift för att pizzorna ska vara färska och kvaliteten prickfri från tillverkning till kunden. Pizzorna i huvudstadsregionen tillverkar vi för hand på vårt centralkök i Vanda. Vi fyller också automaterna själv. Utanför huvudstadsregionen sköter franchising-företagarna pizza- tillverkningen och de fyller automaterna. De har fått noggrann handledning av oss att följa våra anvisningar så att oavsett vilken automat man köper pizzan från är den alltid av samma kvalitet, säger Nurmio.

Nurmio berättar att de tio populäraste pizzorna funnits i grundutbudet och de kommer att finnas där i framtiden också. Månadens pizza varierar med säsongens råvaror.

– En av de största utmaningarna är att kunna förmedla informationen om att vi inte säljer fryspizzor utan färska pizzor av restaurangkvalitet. Bottnen är av deg som fermenterats i fyra dagar och vi använder högklassigt 00-mjöl (innersta delen av vetekornet, finmalet) till dem. Oavsett om du beställer pizzan gräddad eller kall och gräddar hemma är den alltid färsk. Den andra utmaningen är att hitta ett läge som är lika bra som Grankullas, eftersom det krävs mycket jobb och resurser att öppna en ny automat, säger Nurmio.

Kundresponsen värmer sinnet enligt Nurmio och den utvecklar verksamheten.

– Med stöd av responsen har vi vidareutvecklat våra pizzor och numera har vi exempelvis glutenfria och veganska pizzor. Vi får beröm för degen, smaken och att pizzorna är färska, inte fryspizzor, säger Nurmio.

Här hittar du Fizzas automater

  • 12 i huvudstadsregionen: Helsingfors: Vallgård, Staffansby, Gamlas (Köpcentret Kaari), Esbo: Ängskulla, Vanda: Nissbacka, Myrbacka, Dickursby, Asola, Helsingfors-Vanda flygplats, Kyrkslätt: Veikkola, Tusby och Grankulla.
  • 4 i Åbotrakten
  • 2 i Vasatrakten
  • 1 i Jyväskylä, Tammerfors, Villmanstrand och Uleåborg
  • 1 i Sverige: Mjölby, utanför Linköping
  • 1 i Norge, utanför Oslo

Pizzaurvalet och det exakta läget för automaterna hittar du på fizza.fi

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *