| URHEILU - IDROTT

Simning blev en naturlig sport för Louna Kasvio

Louna Kasvio, 18, tar stora kliv mot världstoppen. Simmartalangen debuterade i mästerskapstävlingar för vuxna i EM på kort bana i Rumänien i november. Kasvio kom till final två gånger och satte fyra finska juniorrekord.

– Det här var ju en bra erfarenhet och jag har fått en känsla av att jag åtminstone enligt mig själv hör till den här nivån. Jag är riktigt nöjd över mina placeringar men tiderna hade med stöd av träningarna kunnat vara ännu bättre. Förhoppningsvis får jag tävla i många sådana här tävlingar i framtiden.

Louna Kasvio simmade åtta lopp i EM-tävlingarna. Sträckorna varierade från 200 meter ryggsim, medley och frisim till 400 meter medley och 1500 meter frisim.

Kasvio vill inte säga vilken gren eller sträcka är hennes paradgren, men just nu gillar hon 400 meter medley bäst. I den grenen kom hon åtta i EM-finalen. I medley simmar man alla simsätt: fjäril, rygg-, bröst- och frisim.

– Där är jag kanske mest inne i min bekvämlighetszon eftersom jag simmat den så ofta. Det är kanske en sträcka där man behöver träna mångsidigt på alla delar.

På juniornivå har Kasvio nått fina framgångar. I JEM i somras vann hon brons på favoritsträckan och på JEM i öppet vatten var hon femma.

– I öppet vatten var sträckan 7,5 kilometer och det tog 1,5 timme. Jämfört med bassäng varierar förhållandena och man simmar tillsammans med andra i en klunga så det blir lite mer kontakt.

Namnet förpliktar inte alls

– Många tror kanske att jag kastats i bassängen när jag var två år och att föräldrarna bestämde att jag också ska bli simmare. Men så var det verkligen inte. Det var säkert helt naturligt för mig att börja gilla simning. Men visst har jag simmat från det jag var liten och kanske det är helt logiskt att när också pappa var simmare så har vi simmat tillsammans.

De fortsätter att syssla med simning tillsammans. Antti Kasvio slutade med simkarriären som 23-åring och är numera dotterns tränare. Antti vann bland annat två VM- och EM-guld och ett OS-brons 1992 under karriären. Men han pressar inte dottern.

– Vi har gjort det här tillsammans med farsan redan länge. Jag har inte haft någon annan tränare. Jag tycker att det fungerar bra och jag får bra erfarenhetsbaserade tips. Jag känner inte av någon framgångspress eftersom pappa också har tränarrollen för första gången.

– Klart jag har drömmar men jag vill inte avslöja dem i det här läget. Men just nu försöker jag njuta så mycket av hela resan och mellanetapperna. Jag försöker träna så bra som möjligt så jag utvecklas så mycket jag kan och kan fortsätta länge med det här.

I simning tränar man vanligen i grupper men det finns också fall där man lyckats på egen hand. Exempel på det är Jani Sievinen, vars pappa tränade honom och Hanna-Mari Seppälä, vars mamma var hennes tränare. Kombinationen Louna och pappan Antti är deras eget val. Föräldrar som tränare är relativt sällsynt i simning.

– Jag har aldrig upplevt mitt namn som en press och jag tänker inte att det finns förväntningar på mig trots att det finns en släkthistoria.

Träning på allvar tar 35–40 timmar i veckan så det blir inte mycket tid över för fritid. Kasvio kan kombinera simning och studier vid idrottsgymnasiet Mäkelänrinteen urheilulukio i Helsingfors. Resten av tiden går till det ungdomar med tidskrävande hobbyer vanligen gör.

– Klart att träningarna tar största delen av min tid men om kvällarna gillar jag att vara ute med hunden och gå runt Gallträsk med den. Jag försöker träffa kompisarna om helgerna, om jag har tid.

– Jag gillar jättemycket att titta på simning på tv. Eftersom våra liv kretsar så mycket kring simning och mina föräldrar också är så mycket med i det här tittar vi på simning tillsammans här hemma.

Louna Kasvio

 • Född 2006
 • Går i gymnasiet i Mäkelänrinteen urheilulukio
 • Har bott i Grankulla sedan hon var 6 år
 • Klubb Espoon kilpauinti
 • Tränare Antti Kasvio

Meriter:

 • Brons i junior-EM på 400 meter medley 2023
 • Finalist i EM på kort bana (25 m) 2023
 • Finalist i junior-VM 2023
 • Femma i junior-EM i öppet vatten 2023
 • Innehar finskt rekord på 1500 meter frisim (50 m bana)
 • Flera FM-guld i simning

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

Korrigerad klubb: Representerade tidigare Simmis Grani, men nu Espoon kilpauinti.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *