| URHEILU - IDROTT

Uinnista tuli Louna Kasviolle luontainen urheilumuoto

18-vuotias Louna Kasvio on hyvää vauhtia nousemassa kohti maailman huippua. Uimarilahjakkuus debytoi aikuisten arvokisoissa marraskuussa Romaniassa, jossa uitiin lyhyiden ratojen Euroopan mestaruuksista. Kasvio saavutti kisoissa kaksi finaalipaikkaa ja teki neljä nuorten Suomen ennätystä.

– Onhan tämä ollut tosi hyvä kokemus ja tullut sellainen fiilis, että ainakin omasta mielestäni kuulun tälle tasolle. Sijoituksiin olen tosi tyytyväinen, mutta ajat olisi voinut olla harjoitusten perusteella vielä kovempia. Toivottavasti pääsen moniin tällaisiin kisoihin vielä.

Louna Kasvio urakoi kisoissa kahdeksan lähtöä. Matkat vaihtelivat 200 metrin selkä-, seka- ja vapaauinnista 400 vapaa- ja sekauintiin ja 1500 metrin vapaauintiin. Päälajiaan Kasvio ei halua nimetä, mutta mielilajikseen hän nostaa 400 metrin sekauinnin, jossa hän oli lopulta finaalin kahdeksas.

– Siinä olen ehkä eniten mun mukavuusalueella, kun olen uinut sitä niin paljon. Se on ehkä sellainen laji, että siihen pitää niin monipuolisesti harjoitella kaikki osa-alueet.

Nuorten kisoissa Louna on menestynyt komeasti. Viime kesän EM-altaassa hän saavutti mielimatkallaan EM-pronssia ja oli avovesiuinnin nuorten EM-kisoissa viides.

– Siellä matkana oli 7,5 km ja se kesti puolitoista tuntia. Allasuintiin verrattuna olosuhteet vaihtelevat ja siinä uidaan kaikkien muitten kanssa vähän kuin kasassa, joten siellä tulee vähän enemmän kontaktia.

Nimi ei velvoita mihinkään

– Monet ehkä ajattelisi, että mut olisi joskus kaksivuotiaana tungettu altaaseen ja että vanhemmat ovat päättäneet, että mustakin pitää tulla uimari, mutta se ei todellakaan ole niin. Uinnista tykkääminen tuli mulle varmaan ihan luonnostaan. Olen totta kai käynyt pienestä asti uimassa, ja ehkä se on ollut ihan loogista, että kun iskä on ollut uimari, niin ollaan sitten käyty yhdessä uimassa.

Yhdessä tekeminen jatkuu edelleen, sillä 23-vuotiaana kilpauransa päättänyt isä Antti toimii tyttärensä valmentajana. Antti Kasvio voitti urallaan kaksi MM- ja kaksi EM-kultaa ja pronssia Barcelonan olympia-altaassa vuonna 1992, mutta paineita ei kukaan kasaa Lounan harteille.

– Iskän kanssa on tehty tätä jo pitkään yhdessä, mulla ei ole ikinä ollut ketään muuta valmentajaa. Mielestäni se toimii ihan hyvin ja saan hyvää kokemusperäistä vinkkiä. En koe mitään menestyspaineita, kun isäkin on valmentajan roolissa ekaa kertaa.

– Onhan mulla tietysti haaveita mutta ehkä en halua niitä vielä tässä kohtaa paljastaa, mutta ihan silleen tällä hetkellä mennään, että yritän nauttia mahdollisimman täysillä kaikesta tästä matkasta ja näistä välietapeista ja yrittää treenata mahdollisimman hyvin, että kehittyisin mahdollisimman hyväksi ja voisin jatkaa tätä pitkään.

Uinnissa harjoittelu tapahtuu yleensä valmennusryhmissä, mutta ryhmän ulkopuolellakin on onnistuttu. Takavuosina mm. Jani Sievisen ja valmennuksesta vastasi Sievisen isä ja Hanna-Mari Seppälän kohdalla äiti. Lounan ja Antin isätytär-kombo on kaksikon oma valinta, vaikka tällä hetkellä uinnissa vanhempien valmennettavat ovatkin harvinaisia.

– En ole koskaan kokenut nimeä paineena, enkä mä ajattele, että on mitään odotuksia mua kohtaan, vaikka onkin sukuhistoria.

Tosissaan harjoittelu vie aikaa 35–40 tuntia viikossa, minkä jälkeen vapaa-aikaa ei paljoa jää. Uinnin ja opiskelut Louna saa yhdistettyä Mäkelänrinteen urheilulukiossa Helsingissä, loppuaika kuluu kuten harrastavilla nuorilla yleensäkin.

– Kyllähän siinä treenatessa menee suurin osa ajasta, mutta iltaisin tykkään ulkoilla ja kävellä Gallträskiä ympäri koiran kanssa. Kavereita yritän nähdä viikonloppuina, jos on aikaa.

– Tykkään tosi paljon katsoa uintia telkkarista. Kun tämä meidän elämä pyörii muutenkin aika lailla uinnin ympärillä ja kun vanhemmat ovat niin paljon mukana tässä, niin kyllä meillä niitä täällä kotonakin yhdessä katsotaan.

Louna Kasvio

 • Syntynyt 2006
 • Opiskelee Mäkelänrinteen urheilulukiossa
 • Asunut Kauniaisissa kuusivuotiaasta asti
 • Seura Espoon kilpauinti
 • Valmentaja Antti Kasvio

Saavutukset:

 • Nuorten EM-pronssia 400 metrin sekauinnissa 2023
 • Lyhyiden ratojen EM-finalisti 2023
 • Nuorten MM-finalisti 2023
 • 5. sija nuorten EM-avovesiuinneissa 2023
 • Suomen ennätyksen haltija 1500 metrin vapaauinnissa, nuorten Suomen ennätykset mm. 400 metrin sekauinnissa ja 800 metrin vapaauinnissa
 • Useita aikuisten Suomen mestaruuksia uinnissa

Korjattu seura: Edusti ennen Simmis Grania, mutta nykyään Espoon kilpauintia. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *