| YLEINEN - ALLMÄN

Arkitektbyrå flyttade in på Dalvägen

Arkitektbyrån Skammi Oy har precis flyttat in i den före detta sportbutikens lokal på Dalvägen.

– Vi är en vanlig arkitektbyrå som gör planeringsarbete, men utöver det har vi en för alla öppen utställning med byggnadsmaterial. Utställningen består av material från olika företag, men också icke-kommersiella saker. Syftet är att göra ekologiska bygg- och inredningsmaterial samt möjligheterna med cirkulär ekonomi inom byggandet kända, säger ägaren, arkitekten Satu Ratinen.

Arkitektbyrån grundades i Muurame 2003. Från början av 2006 har Ratinen bott och arbetat hemma i Klappträsk i Esbo. Under 2023 blev det aktuellt att utvidga verksamheten och då började Ratinen leta efter ett lämpligt kontor.

– Inom arkitektplanering pågår nu en stor förändring eftersom byggnaderna ska göras så kolneutrala som möjligt och cirkulär ekonomi ska beaktas som en ny sorts möjlighet. I de här frågorna betonas sektorsövergripande verksamhet och då är det bättre att jobba i arbetsgrupper och inte ensam.

Alla intresserade, både privatpersoner som professionella byggherrar och designers kan komma in och titta på en utställning med ekologiska byggmaterial vid byrån ti-to kl. 13-18, berättar Satu Ratinen. Skammi ska också ordna utbildning. Meningen är att växa till en byrå med tio proffs inom de närmaste åren.

Varför vill ni verka just i Grankulla?

– Min första tanke som företagsledare var att det är bra om byrån är på gång- eller cykelavstånd från hemmet och därför blev Grankulla snabbt ett intressant alternativ. Vi insåg också snabbt att alla dagliga tjänster finns smidigt på gångavstånd och vi blev glatt överraskade över antalet lunchalternativ och kvaliteten på dem. På Dalvägen är vi helt i kärnan av staden, men ändå är stället väldigt lugnt. Som arkitekter kan vi uppskatta att den byggda miljön är trivsam och prydlig. Vi blev förtjusta i den här före detta sportbutiken vid första ögonkastet, säger Ratinen.

Hurudant klientel har ni?

– Skammi genomför främst småhusprojekt d.v.s. par- och radhus, samt sommarvillor. Objekten är både nybyggen och saneringsobjekt. Byrån har planerat några daghem. Meningen är att också erbjuda kommunerna experttjänster i markanvändningsplanering, säger Satu Ratinen.

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *