| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Energiaremontista turvaa sähkön hinnannousua vastaan

Kauniaisten keskustassa on kerrostalo, jossa on tehty lähes kaikki tarvittavat toimenpiteet energiatehokkuuden parantamiseksi ja kustannusten minimoimiseksi. Viimeisimpänä As Oy Maisterinkulmaan asennettiin 165 aurinkopaneelia sekä maalämmön älykäs ohjausjärjestelmä.

– Käytännössä koko katto on paneelien peitossa, mikä meidän tapauksessa tarkoittaa huipputehoa 61,1 kW ja vuosituottoa 57 MWh. Sähkön hinnan siirtomaksuineen ollessa vähintään 12snt/kWh, saamme säästöä saman verran kuin mitä lyhennämme lainaa. Kymmenen vuoden laina-ajan jälkeen kaikki tuotto onkin sitten kotiin päin, ja paneeleilla on 25 vuoden tuottotakuu. Toisaalta oma sähköntuotanto on myös vakuutus pahan päivän varalle – mitä enemmän sähkön hinta nousee, sitä suurempi on paneeleilla saatava säästö, kertoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Joonas Ollila.

Kustannusarvio alittui

– Ennen aurinkopaneelihankkeeseen ryhtymistä teetimme selvityksen, jonka mukaan varauduimme noin 85 000 € suuruiseen hankkeeseen. Kilpailutuksessa saatiin kuitenkin hyviä tarjouksia ja ARA myönsi meille hankkeeseen tuen, jolloin koko hanke tuli lopulta maksamaan kaikkine suunnitteluja valvontakustannuksineen noin 56 000 €. Ihan kiva yllätys kyllä kun budjetti menee 35 % alle arvion, Ollila toteaa.

Ylijäämäsähkö myydään sähköverkkoon

Kesällä 2022 asennettiin taloyhtiön katolle 165 aurinkopaneelia, joiden huipputeho on 61,1 kW. Paneelit tuottavat sähköä 57 MWh vuodessa.

– Positiiviseksi ”ongelmaksi” muodostui se, miten toimia sähkön ylijäämätuotannon kanssa. Yhtiöllä on kohtalaisen iso sähkönkulutus maalämpöpumppujen ja hissien vuoksi, mutta aurinkoisina kesäpäivinä tuotto ylittää silti selvästi kulutuksen. Siksi päätimme perustaa oman energiayhteisön, jonka ansiosta paneelien tuottamaa sähköä voidaan käyttää myös asunnoissa ilman, että siitä tarvitsee maksaa siirtomaksua. Se osa sähköstä, jota yhtiö ei käytä, jyvitetään samalla periaatteella kuin vastikekin, eli mitä isompi asunto sitä isomman osuuden ylijäämästä se saa. Jos asunto jättää käyttämättä oman osuutensa ylijäämäsähköstä, myy yhtiö sähkön verkkoon ja saa siitä pörssihinnan mukaisen korvauksen, Ollila kertoo.

Tarkempaa ostosähkön seurantaa

– Yhtiömme lämpiää maalämmöllä sekä poistoilman lämmön talteenotolla. Maalämpöpumppujen ohjauksen älykkään säätöjärjestelmän otimme käyttöön viime kuussa. Sen avulla ohjataan maalämpöpumppuja kustannustehokkaasti siten, että ohjauksessa huomioidaan pörssisähkön hinta, sääennuste ja asuntojen lämpötila. Lämpötilaa seurataan jokaiseen asuntoon asennettavalla etäluettavalla mittarilla. Älykkään ohjauksen osalta olemme yksi Suomen ensimmäisiä maalämpökohteita tässä kokoluokassa, Ollila kertoo.

Lämmitys on suurin kuluerä

– Kauniaisissa on paljon saman ikäluokan rakennuskantaa ja monessa yhtiössä mietitään, miten selvitä kasvavista kustannuksista. Lämmitys on suurin kuluerä lähes kaikilla yhtiöillä ja sieltä löytyvät usein suurimmat säästöt. Energiatehokkuuteen ja kustannussäästöihin tähtäävät jo toteutetut hankkeet nostavat myös taloyhtiön houkuttelevuutta ostajan silmissä. Rakennusten lämmitys aiheuttaa lähes kolmanneksen Suomen ilmastopäästöistä ja sen tehostaminen on ilmastonmuutoksen torjunnassa avainasemassa. Energiaremontilla saa parhaimmillaan kaksi kärpästä yhdellä iskulla – matalammat asumiskulut ja pienemmän hiilijalanjäljen, Ollila toteaa.

Energiatehokkuusluokka parani

– Taloyhtiömme energiatodistukset päivitettiin aurinkosähköjärjestelmän asentamisen jälkeen. Molempien rakennusten energiatehokkuusluokka parani luokasta C luokkaan B. Yhtiö täyttää nyt uudelle rakennukselle asetetut energiatehokkuusvaatimukset, mikä taitaa olla aika harvinaista vanhoille kerrostaloille, Ollila sanoo.

Vielä löytyy potentiaalia

– Tarkastelin netistä ilmakuvia Kauniaisissa sijaitsevien aurinkovoimaloiden määrästä ja päädyin siihen, että noin 50–70 rakennuksen katolla on paneelit. Näistä kerrostaloja tai muita suuria rakennuksia on 5–10 ja loput ovat omakotitaloja. Käytännössä vajaassa 5 % rakennuksista on omaa sähköntuotantoa, joten potentiaalia vielä löytyy. Asiaa voi tosin tarkastella myös siltä kantilta, että Kauniainen on hyvinkin trendissä mukana, kun jo lähes 5 % rakennuksista on varustettu aurinkopaneeleilla, Ollila pohtii todeten, että muiden kaupunkien vastaavista luvuista ei löydy verrattavissa olevia tilastoja.

As Oy Maisterinkulma on 1970-luvulla rakennettu 45 asunnon kerrostaloyhtiö, jossa on tehty lähes kaikki tarvittavat toimenpiteet energiatehokkuuden parantamiseksi ja kustannusten minimoimiseksi, kertoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja
Joonas Ollila.

As Oy Maisterinkulma -taloyhtiössä tehdyt investoinnit energiatehokkuuteen

  • 2017 kaukolämmöstä siirryttiin maalämpöön ja otettiin käyttöön poistoilman lämmön talteenottolaitteisto.
  • 2022 kesällä asennettiin 165 aurinkopaneelia ja sähköntuotanto alkoi saman vuoden marraskuussa.
  • 2024 helmikuussa otettiin käyttöön maalämpöpumppujen ohjauksen älykäs säätöjärjestelmä.
  • Tulossa: julkisivu- ja ikkunaremontti, jossa julkisivun eristystä parannetaan ja ikkunat vaihdetaan paremmin lämpöä eristäviin.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *