| YLEINEN - ALLMÄN

Kole rf fick äntligen sin lagerbyggnad

Föreningen Kole har fått en lager- och underhållsbyggnad för isunderhållsmaskiner och verktyg vid Gallträsk. Man samlade medel länge för byggnaden och förutom privatpersoner har också bland annat Grankulla stad understött projektet.

– Vi har nu en värmeisolerad byggnad gjord av två containrar. Den har en stor dörr för våra ismaskiner. Hittills har traktorn stått ute och vi har ibland varit tvungna att föra den till ett garage för att tina, säger Juha Pennanen, en av Koles grundare.

Juha Pennanen.

Han är en av cirka tjugo frivilliga som varje vinter nästan dagligen ser till att Graniborna kan åka skridskor och skidor, vinterbada och promenera på Gallträsk.

Juha Pennanen konstaterar att Gallträsk är lagom stort så att man kan underhålla dess 1,4 km långa skridskobana med frivilliga krafter även då vädret är krävande.

– Bodomsjöns åtta km långa bana skulle man inte kunna underhålla vid dåligt väder, säger han.

Lagerbyggnaden behövs eftersom Kole har en traktor, en stor snöslunga och en ishyvel. Det finns också en motorpump så man kan pumpa vatten på isen om det behövs. Utöver det har föreningen en lätt snöskoter som drar spårmaskinen när isen inte håller för traktorn eller medlemmarnas egna terrängfordon.

Byggnaden har en värmepump och i den kan man också reparera maskinerna när de gått sönder.

– Nu behöver vi inte mer göra det vid sidan av isbanan, säger Juha Pennanen.

Lagerbyggnaden anlände på fredagen den 16.2.

Gallträsk är ett populärt ställe på vintern. Kole har en räknare som registrerar hur många passeringar sker på banan och enligt den är det kring 20 000 personer som åkt skridsko varje vinter.

– Det är ganska bra i en stad med 10 000 invånare. Vi har också många skridskoåkare som inte är från Grankulla, säger Juha Pennanen.

Den nya byggnaden finns i norra ändan av Södra Heikelvägen (där det förut varit två parkeringsplatser) och den kostade nästan 40 000 euro. Byggnaden är övervakad med kamera och är larmad.

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *