| KAUPUNKI - STADEN

Kolumni: Toinen vuosi sivistyskuntana

Vuoden 2023 alusta sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyivät kunnasta hyvinvointialueelle ja alkoi uusi aika kunnalle. Kunnan rooli asukkaiden hyvinvoinnin edistäjänä säilyy ja voidaan oikeutetusti puhua siitä, että kunnan rooli on muuttunut: sivistys ja hyvinvointi ovat uusi päätehtävämme.

Sivistystoimessa olemme jo muutaman vuoden ajan työskennelleet sektorimme yhtenäistämiseksi ja löytäneet synergioita kaikkien eri palvelumuotojen välillä, joita tuotamme. Vuoden 2023 alussa koko sivistystoimen hallinto siirtyi saman katon alle kaupungintalolle – pääasiassa edistääkseen yhteistyötä eri palveluidemme välillä. Tämä tarkoittaa, että kaikki varhaiskasvatuksen, koulutuksen, kulttuurin, liikunnan, kirjaston, nuorisotyön ja kansalaisopiston hallinnossa työskentelevät kohtaavat arjessa ja luovat kokonaisuuden, jossa rohkeasti kokeillaan uusia yhteistyömuotoja. Monia uusia ideoita syntyy, kun kohtaamme ja ratkaisemme haasteita yhdessä.

Sivistystoimenjohtajana olen ylpeä ja iloinen nähdessäni, millaista virtaa työ on saanut järjestelyjemme myötä.

Esimerkkejä yhteistyöstä on monia, ja nostan esiin vain muutamia:

Yhteistyö päiväkotien, koulujen ja kirjaston välillä lasten ja nuorten lukemisen ja oppimisen edistämiseksi kaupungin strategian mukaisesti on tiivistynyt. Nyt esimerkiksi Eteiskirjasto löytyy kaikista päiväkodeistamme, ja ryhmävierailut kirjastoon ovat lisääntyneet.

Kirjaston palvelut ovat muutenkin erittäin suosittuja Kauniaisissa. Kävijämäärä on kasvanut vuodessa peräti 17 % ja lasten ja nuorten lainojen määrä 5 %.

Kouluissa tehdään tavoitteellista työtä kiusaamista ja häirintää vastaan. Yhteistyö esi- ja alkuopetuksen välillä on tiivistynyt, samoin yleisestikin nivelvaihetyössä. Osana tätä kehitystä kehitetään yhteistyötä kieliryhmien koulujen välillä yhtenäisen perusopetuksen kehittämismallien löytämiseksi.

Ruotsinkielinen koulukeskus, liikunta-, kulttuuri- ja nuorisopalvelut tekevät yhteistyötä pihalleen rakennettavan monitoimikentän osalta.

Koulujen iltapäivätoiminta on järjestetty omana toimintana syksystä 2023 lähtien. Tällä tavoin voimme luoda entistä eheämmän koulupäivän nuorimmille oppilaillemme, jossa turvalliset ja tutut aikuiset työskentelevät lasten kanssa sekä koulupäivän aikana että iltapäivisin. Tänä lukuvuonna 95 % ensimmäisen luokan oppilaista ja 69 % toisen luokan oppilaista osallistuu toimintaan.

Koulujen oppilaille järjestetään myös kerhotoimintaa lähes 50 eri Granimalli- kerhossa, joissa sekä kaupungin omat työntekijät että yhdistysaktiivit toimivat ohjaajina.

Nuoret ovat jälleen löytäneet tiensä peruskorjattuun nuorisotaloon, ja parhaimmillaan lähes sata nuorta kokoontuu siellä iltaisin. Taloon ovat löytäneet myös esimerkiksi eläkeläisyhdistykset, joita toivomme käyttävän taloa päiväaikaan, jolloin toiminta on rauhallisempaa. Kaikki mahdollisuudet ovat olemassa lasten ja nuorten sekä esimerkiksi seniorien kohtaamisille – miksei vaikka kokoontua yhdessä DigiLabissa ja hyödyntää siellä olevia digitaalisia työkaluja?

Liikuntapalvelut tarjoavat meille kaikille erinomaiset mahdollisuudet liikkumiseen. Talvikunnossapito on onnistunut hyvin, vaikka joskus onkin ollut haasteita riittämättömien henkilöresurssien kanssa. Kurren Kierros -juoksu on herätetty jälleen henkiin, ja toukokuussa järjestettiin ensimmäinen Grani Liikkuu! – tapahtuma. Jatkoa seuraa!

Kulttuuri on tehnyt yhteistyötä HUMAK:n kanssa erilaisten tapahtumien toteuttamiseksi. Kansalaisopisto ja sen laaja kurssitarjonta on tärkeä osa Kauniaisten asukkaiden hyvinvointia.

Kansalaisopiston asiakastyytyväisyys on erittäin korkea, ja kurssit ovat monien arkipäivän tärkeä osa. Kurssitoiminta tarjoaa sosiaalisia kohtaamisia eri-ikäisille, erilaisissa elämäntilanteissa oleville ja erilaisista taustoista tuleville henkilöille, mikä on korvaamatonta.

Toista vuotta peräkkäin sivistystoimen tiedotuksella on oma suunnittelijansa, mikä on lisännyt näkyvyyttämme merkittävästi sekä sosiaalisessa mediassa että perinteisemmissä kanavissa. On äärimmäisen tärkeää tiedottaa kuntalaisillemme toiminnastamme ja tapahtumistamme. Tuskin kukaan on voinut välttyä näkemästä kampanjaa Anna mulle aikaa?

Edellä mainittu on vain pieni otos laajasta toiminnastamme. Toivon, että olen voinut välittää kuvan siitä, miten sivistystoimessa työskentelemme kaikkien hyvinvoinnin edistämiseksi.

Toivotan kaikille mukavaa kevättä.

MIKAEL FLEMMICH

SIVISTYSTOIMENJOHTAJA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *