| YLEINEN - ALLMÄN

Villojen aika palaa kirjaston näyttelyssä

Suurella tontilla (Asematie 6) sijaitsi yksi Kauniaisten ensimmäisiä huviloita, Villa Stjerns. Nyt Villa Stjerns herää henkiin kirjaston galleriassa 4.–27.3.

Villa purettiin 1960-luvulla, ja paikalla on nykyään kerrostalo ja rivitalo. Villan rakensivat Alarik ja Svea Tavaststjerna 1908.

Villa Stjerns herää henkiin kirjaston näyttelysalissa 4.–27.3.2024. Arkkitehti Alarik Tavaststjerna rakensi villan perheensä kodiksi. Suuri rinnetontti Asematiellä vietti etelään, rautatielle, ja vuonna 1906 tonttimaa oli halpaa. Kauniaisten perustajien ja ensimmäisten asukkaiden lähtökohdat olivat aatteellisia. Haluttiin yksinkertaista ja omavaraista maalaiselämää terveellisessä havumetsässä, suurille tonteille piti mahtua puutarha ja kotieläimiä. Uudisrakentajat eivät olleet erityisen varakkaita, mutta heillä oli paljon ideoita ja energiaa. He loivat toimivan ja omavaraisen yhteisön.

Arkkitehti Alarik Tavaststjerna suunnitteli muitakin villoja Kauniaisiin, mm. Villa Reiren Pohjoinen Suotie 3 ja Villa Solhällin Pohjoinen Heikelintie 12. Nämä ovat edelleen pystyssä, edellinen saman suvun omistuksessa, jälkimmäinen kaupungin omistama Alarik Tavaststjerna oli myös taidehistorioitsija Muinaistieteellisessä toimikunnassa sekä Kansallismuseossa. Hänen tehtävänsä oli restauroida vanhojen kivikirkkojen seinämaalauksia, joita oli peitetty kalkkikerroksella. Turun tuomiokirkossa oli hänen merkittävin työtehtävänsä, ja siitä tuli myös hänen viimeisensä. Hän menehtyi 1922.

Villa Stjernsiä ei ole enää. Kirjaston näyttelyn kartat, kuvat ja muut dokumentit kertovat matkatöissä olevan isän, kotiäidin ja viiden tyttären perheen elämästä. Suuri puutarha, kotieläimet ja vilkas seuraelämä kuuluivat tuohonkin aikaan. Omavaraisuus riitti pitkälle, ja apua löytyi lähistöltä.

Näyttelyn kokoaja, Clara Palmgren haluaa kiittää lukuisia yksityishenkilöitä, joiden muistojen, dokumenttien ja tarinoiden avulla huvilakaupungin menneisyys herää hetkeksi henkiin.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *