| YLEINEN - ALLMÄN

5 frågor: Från Grani till nationell politik

Binga Tupamäki har varit ordförande för Samlingspartiets ungdomsförbund i cirka tre månader. Hur trivs Tupamäki, som redan länge varit aktiv i Grankullapolitiken som bl.a. fullmäktigeledamot, i den inhemska politiken? Fem frågor nedan.

Hur har ordförandeperioden börjat, har du stött på något överraskande?

– Ordförandeperioden har börjat strålande. Det känns som mitt drömjobb. På mina tidigare jobb har allt varit rutinmässigt, nu känns det på riktigt så att planerna kan ändras helt under dagens lopp. Jag har överraskats av det behärskade kaos som partiets anställda och politikerna tvingas navigera i.

Thurmansparken är Binga Tupamäkis favoritplats i Grani.

Kan du som ungdomsorganisationens representant påverka regeringens politik nu när Samlingspartiet är statsministerparti?

– Visst kan man. Samlingspartiets ungdomsförbund är ett inom partiet mycket uppskattat institutionellt medlemsförbund. Ungdomarnas verksamhet och åsikter följs noga med. Exempelvis under partikongressen har ungdomarnas initiativ stor vikt och om de godkänns kan de finnas på regeringens uppgiftslista. En stor betydelse har också personliga kontakter och nätverk med dem som gör regeringsarbete.

Vad är de tre viktigaste sakerna du tänker driva i år?

– Ett av årets höjdpunkter är initiativen till partikongressen, som jag precis nämnde. Samlingspartiets ungdomar planerar under min ledning fräscha initiativ till kongressen och de sätter säkert igång diskussioner. Initiativen avslöjas först närmare partikongressen. En annan viktig sak är förberedelser inför EU-, kommunal-, och välfärdsområdesvalet. Efter sommaren förbereder vi valprogrammen för kommunal- och välfärdsområdesvalet, där Samlingspartiets ungdomar hårt kritiserar den nuvarande välfärdsområdesmodellen. Den tredje viktiga saken är synlighet. Samlingspartiets ungdomsförbund förtvinar om vår verksamhet inte syns eller inte alls intresserar. Därför måste medierna och samarbetspartners hållas à jour med vad vi gör.

Är ungdomarna i Finland tillräckligt aktiva inom samhällsfrågor?

– Det här är en svår fråga. Jag uppmuntrar absolut alla ungdomar att vara politiskt aktiva. Vi har alltid utrymme för nya och ivriga personer. Alla ungdomar kan ändå inte tvingas vara intresserade utan ungdomarna måste själva bli intresserade. Som tur är har intresset för politik bland ungdomar ökat.

Du är utbildad jurist. Har du karriärplaner inom juridiken eller inom den inhemska politiken?

– Jag får ofta frågor om mina framtidsplaner. Sanningen är ändå att jag inte ens själv vet. Jag tänker att jag fortsätter med politiken så länge jag har något att säga och efterfrågan finns. Om jag skulle se politiken som enda alternativ skulle det säkert grumla mina tankar. Därför är det bra att hålla vägen öppen till den privata sektorn och de ”riktiga jobben”.

Binga Tupamäki

  • Ålder: 25.
  • Varit fullmäktigeledamot i Grankulla sedan 2017 (sedan hon fyllde 18).
  • Tips till unga som är intresserade av politik: Gå modigt med i ett parti och delta i dess ungdomsverksamhet!
  • Bästa stället i Grankulla: Thurmansparken är jättevacker. Många minnen förknippas till den. Jag gick som barn nästan dagligen via den till tågstationen.

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *