| KAUPUNKI - STADEN

Grankotten sulkeutuu – lapset siirtyvät Kasavuoren päiväkotiin

Kesäkuun lopussa ruotsinkielinen päiväkoti Grankotten sulkee ovensa Palokunnantiellä. Monilla perheillä on monia hyviä muistoja rakennuksesta, joka on kuitenkin kulkenut tiensä loppuun, eikä enää ole tarkoituksenmukainen päiväkotina.

– Tämä on ollut pitkä prosessi, ja olemme pitkään tienneet, että jonain kauniina päivänä olemme sen tosiasian edessä, että joudumme luopumaan kiinteistöstä, sanoo Nina Colliander-Nyman, ruotsinkielisen opetus ja varhaiskasvatusvaliokunnan puheenjohtaja.

Grankotten on hyvin suosittu yksikkö, ja hänen mukaansa on hyvin tärkeää, että lapset pysyvät yhdessä ja siirretään siten, että he muuttavat ryhmänä. Kyseessä on 38 lapsesta, jotka muuttavat Kasavuoren päiväkotiin.

Grankotten suljetaan pian mutta Nina Colliander-Nyman on iloinen saavutetusta ratkaisusta. Virkamiehet ovat tehneet hyvää työtä. Ratkaisu on hyvä, sillä lapset saavat kokoontua Kasavuoren päiväkotiin tulevaisuudessa. Tämä takaa korkealaatuisia päiväkotipalveluja ruotsiksi, hän sanoo.

– Olen tyytyväinen päätöksestä. Kaikki sujui suunnitelman mukaisesti, ruotsinkielisen valiokunnan tahdon mukaisesti. Varhaiskasvatuksessa ruotsinkieliset lapset keskitetään valiokunnan päätöksen mukaan Kasavuoren päiväkotiin.

Päätöksen perusteena on selvitykseen liittyvä palveluverkoston päivitys varhaiskasvatuksessa, jossa henkilökunta ja vanhemmat saivat esittää kantansa. Nina Colliander-Nyman huomauttaa, että lasten vanhemmat ovat olleet hyvin huolissaan. Näihin päätöksiin liittyy erilaisia tunteita, ja on kannettu huolta, siitä minne lapset joutuvat.

– Voin myös itse hyvin kuvitella miltä tämä on tuntunut, sanoo Colliander-Nyman.

Yksi kunnallinen yksikkö

Syksystä alkaen on ruotsinkielisellä toiminnalla, esikoulua Granhultin koululla lukuun ottamatta, vain yksi kunnallinen varhaiskasvatuksen yksikkö, Kasavuoren päiväkoti.

– Pedagogisesti ja henkilökunnan kannalta suuret yksiköt toimivat paremmin kuin jos hajauttaa toimintaa useaan pieneen. On näyttöä siitä, että sijaisia on helpompi saada suuriin yksiköihin, ja siellä on myös helpompaa hoitaa sijaistilannetta yksikössä sisäisesti. Ruotsinkielisille lapsille kyse on laillisesta turvallisuudesta, eli, että he saavat palvelua äidinkielellään, hän sanoo.

Kasavuoren päiväkodissa on tulevaisuudessa lähes 100 lasta. Yksityisen varhaiskasvatuksen palvelusetelillä tarjoaa palvelua Bensowin säätiön yksiköt Lyan ja Grytet.

Nina Colliander-Nyman näkisi mielellään useampia uussuomalaisia lapsia ruotsinkielisellä koulutiellä myös Kauniaisissa.

– Lähes kaikki uussuomalaiset integroituvat suomen kielellä. Integroituminen ruotsiksi on lähes olematonta, näin on lähes koko maassa. Olemme yrittäneet vaikuttaa tähän puolueessani RKP:ssä, mutta emme voi vaikuttaa kunnallisella tasolla. Päätökset tehdään korkeammalla tasolla. Näkisimme hyvin mielellämme suuremman osuuden uussuomalaisista integroituvan ruotsin kielellä, hän sanoo.

  • Helmikuussa 2024 ottaa 242 lasta osaa suomenkieliseen varhaiskasvatukseen. Heistä 62 on alle kolmevuotiaita. 144 lasta osallistuu ruotsinkieliseen kunnalliseen varhaiskasvatusopetukseen. Heistä 34 on alle kolmevuotiaita. Palvelusetelin avulla 14 lasta osallistuu suomenkieliseen varhaiskasvatukseen, 70 ruotsinkieliseen ja 46 englanninkieliseen.
  • Kyselyyn vastanneista huoltajista valtaosalle tärkein varhaiskasvatuksen sijaintia koskeva tekijä oli varhaiskasvatusyksikön sijainti lähellä kotia (82 %). Seuraavaksi tärkein tekijä oli luonnon ja metsän läheisyys (51 %). Kolmanneksi tärkeintä oli tulevan koulun läheisyys (40,6 %).
  • Kaksikielisistä ratkaisuista sanotaan seuraavaa: Eräissä lähialueen kunnissa on suuria kaksikielisiä yksiköitä. Niissä on useita lapsiryhmiä eri kielillä. Suomen- ja ruotsinkieliset varhaiskasvatukset toimivat erillisinä hallinnollisina yksikköinä. Koska yksiköiden koot Kauniaisissa ovat aika pieniä (3–7 ryhmää), eivät kaksikieliset yksiköt ole tarkoituksenmukaisia Kauniaisissa.
  • Kunnalliset suomenkieliset yksiköt, määrä ei muutu: Kielikylpy Grani Språkbad, Satuvuoren ryhmäperhepäiväkoti, Pikku Akatemia, Sansinpellon päiväkoti, Tammikummun päiväkoti. Yksityiset: Ankkalampi Kauniainen, ICEC Kauniainen ja Norlandia Graniitti.
  • Ruotsinkielinen kunnallinen varhaiskasvatus 1. elokuuta alkaen: Kasavuoren päiväkodissa (6 ryhmää), ja esikoulu Granhultissa (4 ryhmää).

Lähde: Päivitetty selvitys varhaiskasvatuksen palveluverkosto, Kauniaisten kaupunki.

KÄÄNNÖS: JUHANI HEIKKILÄ

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *