| YLEINEN - ALLMÄN

Historiallista yhteistyötä – tärkeän asian tiimoilta

Kauniaisten suomen- ja ruotsinkieliset kouluyhdistykset päättivät syksyllä lisätä yhteistyötä keskenään. Ensimmäisenä yhteishankkeena syntyi helmikuussa toteutettu tapahtumasarja huumeidenkäytöstä.

 

– Halusimme tarjota perheille todella tärkeää, yhteistä keskusteltavaa. Vähän totutusta poikkeavalla tavalla toteutettuna, Mia Rantasalo, puheenjohtaja, Kauniaisten suomenkielinen kouluyhdistys, sanoo.

– Tämä on koko yhteiskuntamme ongelma ja samalla tavalla se koskettaa ihan kaikkia nuoria myös Kauniaisissa ja lähialueillamme, Tove Lassenius, puheenjohtaja, Hem och skola vid Hagelstamska skolan och Gymnasiet Grankulla samskola lisää.

Huumeriippuvuuteen sairastuneiden läheisten yhdistys Kondis ry. piti sekä lapsille ja nuorille että heidän huoltajilleen yhteensä kuusi luentoa maailmasta, johon ajaudutaan myös niistä ”hyvistä perheistä”.

Suomi on nuorten huumekuolemissa Euroopan kärkimaa.

– 95 prosenttia huumeriippuvaisista ovat aloittaneet kannabiksella, joka on siis portti muihin huumeisiin. Nuorilta löytyy liuta tekosyitä kannabiksen käyttöön, ja niistä jokainen on yhtä huono, Kondiksen Jukka Riipinen ja Maria Thelen kertoivat vanhempien tapahtumassa.

Kauniaisissa yli 50 % yläkoululaisista ja 2/3 lukiolaisista nuorista pitää huumeiden hankkimista kaupungissa helppona. Tuoreen kouluterveyskyselyn mukaan huolestuttavan iso osa nuoristamme on tähän ”mahdollisuuteen” myös tarttunut. Kaikki päihteet ja riippuvuudet huomioiden tilanne Kauniaisissa on verrokkikuntia heikompi.

Riipinen ja Thelen ovat luoneet vuosikymmenten omakohtaisten kokemusten perusteella ”riskikartan”, jonka he haluaisivat vanhempien sisäistävän.

– Selittämättömät, negatiiviset muutokset lapsen persoonassa, kaveripiirin vaihtuminen epämääräisempään, rahantarpeen lisääntyminen, passiivisuus, luvattomat poissaolot, ihmeellinen valehtelu, Riipinen listasi.

– Kolme näistä toteutuessa on syytä alkaa selvittää, onko kyse murrosiän oireista vai jostain muusta. Kannattaa puuttua ja huomata olevansa väärässä kuin olla puuttumatta ja kohdata elinikäinen ongelma.

Lapsia voi myös kehottaa näyttämään vaikkapa laukkunsa sisällön.

– Kuka murrosikäinen tykkäisi, kun tavaroita ratsataan, mutta tehkää se joka tapauksessa. Jos mitään ei löydy, niin pyytäkää anteeksi ja ottakaa haukut vastaan. Siitä ei tarvi kokea syyllisyyttä.

Kouluilla Kondiksen luennot koettiin myös erittäin tervetulleiksi ja ne keräsivätkin opettajilta suitsutusta.

Tapahtumasarjan mahdollisti Granin lähiapu ry., joka kanavoi GraniAID-tapahtuman avulla kertyneitä varoja Kondiksen vierailuun. Kouluyhdistykset ja Lähiapu ovat kaikki virkeitä paikallisyhdistyksiä, jotka ottavat ilomielin uusia jäseniä mukaan toimintoihinsa ympäri vuoden.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *