| YLEINEN - ALLMÄN

Historiskt samarbete – om viktig fråga

Grankullas svensk- och finskspråkiga skolföreningar beslutade i höstas om att utöka sitt samarbete. Det första gemensamma projektet blev en serie evenemang om narkotikabruk som förverkligades i februari.

– Vi ville erbjuda familjerna ett verkligen viktigt, gemensamt ämne att diskutera. Med ett koncept som avviker lite från det vanliga, säger Mia Rantasalo, ordförande för Kauniaisten suomenkielinen kouluyhdistys.

– Det här är ett problem som berör hela samhället och på samma sätt berör det precis alla ungdomar också i Grankulla och våra närområden, tillägger Tove Lassenius, ordförande, Hem och skola vid Hagelstamska skolan och Gymnasiet Grankulla samskola.

Kondis rf, föreningen för anhöriga vars närstående insjuknat i drogberoende, höll sammanlagt sex föredrag för barn och ungdomar samt deras vårdnadshavare om världen man hamnar i också från de ”fina” familjerna.

Finland hör till toppen i EU vad gäller dödsfall på grund av droger.

– 95 procent av de drogberoende har börjat med cannabis, som alltså är en port till andra droger. Ungdomarna har en rad med svepskäl till varför de använder cannabis och varje skäl är lika dåligt, sade Jukka Riipinen och Maria Thelen från Kondis under föräldrarnas evenemang.

I Grankulla anser mer än 50 % av högstadieeleverna och 2/3 av gymnasieeleverna att det är lätt att skaffa droger i staden. Enligt den nyaste skolhälsoenkäten har också en oroväckande stor del av ungdomarna tagit den här ”möjligheten”. När man räknar med alla rusmedel och beroenden är läget i Grankulla sämre än i jämförelsekommunerna.

Riipinen och Thelen har med stöd av egna erfarenheter i årtionden skapat en ”riskkarta” som de vill att alla föräldrar tar till sig.

– Oförklarliga, negativa förändringar i barnets person, kamratkretsen blir diffus, behovet av pengar ökar, passivitet, otillåten frånvaro, märkliga lögner, räknar Riipinen upp.

– Om tre av de här förverkligas är det skäl att reda ut om det handlar om tonåringssymtom eller något annat. Det är bättre att ingripa och märka att man har fel än att låta bli och möta ett livslångt problem.

Man kan också be barnet visa innehållet i sin väska.

– Vilka tonåringar gillar att man kollar deras grejer, men gör det i alla fall. Om man inte hittar något be om ursäkt och ta emot utskällningen. Det behöver man inte ha skuldkänslor för.

I skolorna upplevdes också Kondis föreläsningar som mycket välkomna och lärarna berömde dem.

Tack vare medel från GraniAID som kanaliserades av Grani Närhjälp kunde Kondis evenemangsserie bli av. Skolföreningarna och Grani Närhjälp är driftiga lokalföreningar som med glädje året runt tar emot nya medlemmar till sin verksamhet.

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *