| KAUPUNKI - STADEN

Kolumni: Lukuinto sytytetään yhteistyöllä!

Lukeminen lapselle on tärkeää. Se vaikuttaa kaikkeen mm. lapsen empatiakykyyn, sanavarastoon ja opintomenestykseen. Kirjallisuus voi tukea lasta elämäntilanteiden muuttuessa, vahvistaa keskittymiskykyä ja tuoda turvaa. Mikä tärkeintä, monipuolinen kirjallisuus sytyttää lapsen lukuinnon!

Me varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa haluamme auttaa lapsia ja heidän huoltajiaan löytämään lukemisen ja yhdessäolon ilon. Aikuiset ovat avainasemassa huolehtimassa, että jokainen lapsi pääsee mukaan kirjojen maailmaan jo varhaislapsuudessa.

Kirjaston ja varhaiskasvatuksen yhteistyötä on tiivistetty. Kirjasto on suunnitellut tarjontaa varhaiskasvatus- ja esiopetusryhmille: kirjastosta voi varata ryhmälleen satuhetken, voi tilata kirjapaketin tietystä teemasta ja esikoululaisille on tulossa etsiväpäivä. Kirjastoyhteistyönä on myös suunniteltu Monikielinen satuilta kirjastolla 14.3.24, johon varhaiskasvatuksessa olevien lasten huoltajia on kutsuttu lukemaan kuvakirjoja eri kielillä.

Olemme saaneet kaikkiin kaupungin varhaiskasvatus- ja esiopetusyksiköihin eteiskirjastot, joista huoltajat voivat lainata yhdessä lapsensa kanssa kirjoja kotiin luettavaksi. Kirjoissa on otettu huomioon myös monikielisyys.

Myös henkilöstö on voinut lainata helposti eteiskirjastosta lukemista lapsille. Eteiskirjastossa on myös vieraskielisiä kirjoja, joihin on myös tutustuttu lasten kanssa ja tarkasteltu esimerkiksi erilaisia kirjoitusjärjestelmiä.

On tärkeää, että meillä varhaiskasvatuksessa on monipuolisia kirjoja tarjolla ja kirjat heijastelevat tätä päivää. Jokaisen lapsen tulee voida löytää kirjoista samaistumisen kohteita.

Eteiskirjaston toivomme innostavan huoltajia käymään kirjastossa yhdessä lapsiensa kanssa. Huoltajien esimerkki ja kiinnostus kirjallisuuteen ja lukemiseen ovat merkityksellisiä lapsen lukemaan oppimisen polulla.

Me varhaiskasvatuksessa olemme iloisia kirjastoyhteistyöstä. Lukuinto sytytetään yhteistyöllä!

Varhaiskasvatuspäällikkö Annika Hiitola:

”Varhaiskasvatuspäällikkönä olen iloinen ja ylpeä henkilöstöstäni, joka laajasti yhteistyötä tehden ja avoimesti ajatellen on mahdollistanut lapsille ja perheille uudenlaista arjen helpotusta ja osallisuuden kokemusta eteiskirjastotyöskentelyn parissa.”

TERHI HYVÄRINEN, KIRSI VUOSALMI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *