| URHEILU - IDROTT

Damerna spelar fotboll i Grankulla igen

I fjol grundade GrIFK ett fotbollslag för damer igen och det spelar i år i division III. Klubben har inte haft ett lag för damer sedan 1982.

GrIFK:s damlag grundades för säsongen 2023 och det färska laget avancerade genast under den första säsongen. Nu får det unga laget mäta sina kunskaper och jaga tätposition i Finlands fjärde högsta serie.

– Spelarna har själva satt som målsättning plats 1–6. Det är ett alldeles bra mål, eftersom alltid när ett lag avancerar, kan den första säsongen vara besvärlig och krävande. Sett till spelet är skillnaden till division IV ganska stor, säger Matias Nordström, som är ny chefstränare för laget.

Laget är enligt Nordström ett av det yngsta i serien. Den yngsta spelaren är född 2008, resten är födda 2004–05 och några är födda -00. Majoriteten av spelarna är också aktiva i samarbetsklubben HooGee.

– Vi har ganska många samarbetslag på tjejsidan tillsammans med HooGee. Vi har konstaterat att båda har lite för få egna spelare så samarbete över klubbgränserna är motiverat.

Matias Nordströms spelartrupp har ett tiotal nya spelare jämfört med fjolårets trupp.

Nordströms spelatrupp har ett tiotal nya spelare jämfört med fjolårets trupp.

– På damsidan rör sig spelarna så att först fylls ligalaget på, sedan Ettan, och Tvåan. De som ännu i april finns på marknaden kommer till Trean. I damtrean har GrIFK många slags konkurrenter. En del har spelat med samma spelare på samma serienivå i åratal. Vissa har såsom GrIFK yngre spelare och talanger från klubbens egen juniorproduktion och de har siktet uppåt.

– Trean är en bra nivå om man har egna juniorer. På det sättet försöker klubbarna höja sitt lag uppåt. Granis vision är att laget spelar på en högre nivå. Målet är att utveckla verksamheten och att laget via det så småningom avancerar. Nu är det först den andra säsongen som börjat. Vi strävar efter att spela underhållande fotboll och utgår nu också från att vinna alla matcher och ser hur långt det räcker, säger Nordström.

GrIFK:s första hemmamatcher i Damtrean

Lö 27.4 kl. 18.00 GrIFK – LPS, Grankulla centralplan

Sö 5.5 kl. 12.00 GrIFK – NuPS, Grankulla centralplan

To 16.5 kl. 20.15 GrIFK – FC Honka/2, GrIFK Arena

On 29.5 kl. 20.15 GrIFK – HIFK/2, GrIFK Arena

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *