| YLEINEN - ALLMÄN

Granin Lähiavun taivaalla harmaita pilviä

Sote-uudistus muovaa parhaillaan yhteiskuntaamme tavalla, joka ravisuttaa monien avustusten varassa toimivien yhdistysten arkea. Yksi valtakunnan sadoista ”uhanalaisista” yhdistyksistä on paikallinen hyväntekijämme Granin Lähiapu ry.

Vuonna 1989 perustettu Lähiapu on voittoa tavoittelematon kaksikielinen vapaaehtoisyhdistys, jonka rahoituksesta lähes puolet hävisi uudistuksen myötä. Yhdistyksen toiminta on ollut viime vuodet voimakkaassa kasvussa, joten rahoituksen kaventuminen saa yhdistyksen puheenjohtajan Kenneth Söderholmin syystäkin mietteliääksi.

Kenneth Söderholm.

– Kyllähän muitakin palveluita on, mutta ne toimivat pääosin verkossa ja ovat enemmän tai vähemmän ”kasvottomia”, Söderholm puntaroi.

– Meillä on 35 vuotta vanha yhteisö, jonka kanssakäyminen tapahtuu kasvotusten ja yhteisöllisesti. Me oikeasti tunnemme asiakkaamme ja asiakassuhteemme ovat todella pitkiä. Sen takia tämä olisi tärkeää saada pidettyä hengissä.

Vuonna 2022 Vuoden kauniaislaiseksi äänestetyn Lähiavun vapaaehtoiset auttajat ovat vaikuttaneet maksutta tuhansien paikallisten arkeen. GraniAID:n ja Syödään yhdessä -iltojen kaltaisten, katukuvassa näkyvien tapahtumien takana ovat piilossa ne arkisemmat hetket, joissa Lähiapu tarjoaa korvia, käsiä ja jalkoja lähimmäisten kuulemiseen ja auttamiseen. Tavoitteenaan yksinäisyyden ja syrjäytymisen estäminen.

– Kolme pääkohderyhmäämme ovat nuoret, maahanmuuttajat ja selkeästi suurimpana seniorit.

– Heille tarjoamme muun muassa säännöllistä arkipäivän asiointia ja seuranpitoa, valtavan kysynnän saanutta itapua ja korvalääkärin palveluita. Osana etsivää vanhustyötä olemme aloittaneet myös seniori-olohuonetoiminnan, Söderholm raaputtaa arkityön pintaa.

Autettavien määrä kasvanee rajusti lähivuosina. Väestöennusteiden mukaan yli 65-vuotiaiden kauniaislaisten määrä nousee 2 000:sta 3 000:een seuraavan kymmenen vuoden aikana. Samalla myös yli 85-vuotiaiden määrä kolminkertaistuu ja muistisairaiden tuplaantuu.

Lämpimiä kohtaamisia

Yksi Lähiavun 110:sta vapaaehtoisesta on Siw Lindholm-Winqvist, joka vierailee viikoittain jo 60 vuotta samassa asunnossa asuneen Aila Mannisen luona. Parivaljakon tapaamiset ovat molemmille tärkeä osa viikkoa.

Siw Lindholm-Winqvist (oik.) vierailee viikoittain jo 60 vuotta samassa asunnossa asuneen Aila Mannisen luona. Parivaljakon tapaamiset ovat molemmille tärkeä osa viikkoa.

– Tännehän oli jo ensimmäisellä kerralla harvinaisen kiva tulla, sillä tutustuimme jo 80-luvulla samassa työpaikassa Kaunialassa, Lindholm-Winqvist muistelee.

– Olin siellä 27 vuoden ajan töissä. Muistan yhä, kuinka kuljit siellä öisin sukkasillasi, Manninen naureskelee vuosikymmenten takaisia aikoja.

Kaksikko ulkoili aiemmin viikoittain tunnin ajan vuodenajasta ja sateista riippumatta, mutta nyt nämä on toistaiseksi jouduttu laittamaan tauolle. Esteeksi on muodostunut Ailan huonontuneen kävelyn johdosta luvattu fysioterapeutin vierailu, jota ei hyte-alueen lupauksista huolimatta ole Mannisen luona näkynyt.

Ulkoiluongelmista huolimatta Siwin ja Ailan kohtaamisia leimaa lämmin, välittävä tunnelma ja keskustelut ajankohtaisten asioiden, erityisesti urheilun tiimoilta.

Tällaisten kohtaamisten takia onkin helppo yhtyä Söderholmin näkemyksiin ja todella toivoa, että hänen optimisminsa kantaa hedelmää.

– Oli sinulla sitten lapsia, nuoria tai olet itse jo vanhempi, niin jokainen kauniaislainen tarvitsee jossain kohtaa tämän tyyppistä kolmannen sektorin palvelua.

– Olen optimistinen, että tämä vuosi saadaan vielä toiminta turvattua. Mutta en voi luvata, etteikö ensi vuonna voi olla jo hätähuuto, Söderholm varoittaa.

Granin Lähiapu ry.

  • Perustettu 1989
  • Puheenjohtaja: Kenneth Söderholm
  • Toiminnanjohtaja: Aila Thurin
  • Suurimmat kohderyhmät: seniorit, maahanmuuttajat, nuoret, perheet
  • 110 vapaaehtoista
  • Vuoden kauniaislainen 2022
  • Haluatko tukea Lähiavun toimintaa? Yhdistystä on mahdollista tukea erilaisin lahjoituksin tai suoralla tilisiirrolla. Lähiavun tilinumero on FI59 4055 2920 1086 38 ja MobilePay-numero 29821. Heihin voi ottaa myös yhteyttä puhelimitse numeroon 0400 237 741. www.graninlahiapury.
Aila Manninen ja Siw Lindholm-Winqvist yhdessä Grani Lähiavun toiminnanjohtajan Aila Thurinin kanssa. Granin Lähiapu ry on yhdistys, jonka toiminta pyrkii ehkäisemään kriisejä, yksinäisyyttä ja syrjäytymistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *