| YLEINEN - ALLMÄN

Helsinki Metropolitan Orchestra uppträder i Grankulla

Helsinki Metropolitan Orchestras vårkonserter kommer sannolikt vara de första offentliga framförandena i Finland av Moses Pergaments pianokonsert, komponerad år 1952. Konserterna äger rum den 11 april i Nya Paviljongen i Grankulla och fredagen den 12 april i Tempelplatsens kyrka i Helsingfors.

Utöver pianokonserten framför Helsinki Metropolitan Orchestra även musik av två tonsättare som var i nära kontakt med Pergament: programmet inkluderar Hugo Alfvéns “Vallflickans dans” ur balett-pantomimen Bergakungen samt Jean Sibelius tredje symfoni. Konserterna leds av orkesterns konstnärliga ledare Sasha Mäkilä och solist är pianisten Martin Malmgren.

Konserterna är en del av en större serie konserter och inspelningar som har till syfte att uppmärksamma Moses Pergaments unika men tämligen bortglömda musik.

Moses Pergament (1893-1977) var en finskfödd tonsättare som, trots sin betydande musikaliska produktion, nästan helt har glömts bort i det finska musiklivet.

– Moses Pergament komponerade synnerligen originell och stilistiskt varierad musik, och hade föga intresse av att placeras i ett eller annat fack som tonsättare, säger pianisten Martin Malmgren.

Helsinki Metropolitan Orchestra (HMO) är en symfoniorkester baserad i huvudstadsregionen beståendes av en bred och mångsidig grupp musiker. Orkestern grundades 2017 och har under sina verksamhetsår bland annat framfört stora kyrkomusikaliska verk, fungerat som operaorkester och gjort en omfattande turné i Kina. I orkesterns repertoar kombineras den finska symfoniska litteraturens mästerverk, de populäraste solokonserterna och sällan hörd musik på ett fördomsfritt sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *