| KAUPUNKI - STADEN

Kolumni: Kunnallishallinto kehittyy

Suuret, valtakunnalliset uudistukset ja julkisen sektorin taloudellinen tilanne vaikuttavat myös kunnan hallintoon. Kauniaisissakin valmistellaan talouden tasapainottamisohjelmaa ja viilaillan hallinnon prosesseja. Monenlaista uudistustyötä on tekeillä.

 

Ensinnäkin uudistetaan kaupungin ”sisäistä lainsäädäntöä” eli hallintosääntöä. Se muodostaa kunnan toimintaa ohjaavan selkärangan. Uusia valtakunnallisia tehtäviä ja muita lainsäädännön muutoksia kirjataan sääntöön. Säännöksiä siirretään muista ohjeista yhtenäisemmäksi kokonaisuudeksi ja modernisoidaan.

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen organisointitapaa tarkastellaan vielä uudemman kerran uudelleen. Hyvinvointialueuudistuksen voimaantulosta on kulunut reilu vuosi, ja nyt nähdään käytännössäkin jo paremmin, mitä tehtäviä sittenkin jäi kunnalle ja mitä ehkä putosi harmaalle alueelle. Yhdyspintoja LänsiUudenmaan hyvinvointialueelle rakennellaan monella sektorilla.

Seuraavaksi vuodenvaihteessa on edessä valtakunnallinen työvoimahallinnon uudistus. Työllisyydenhoito siirtyy valtiolta kunnille. Kauniainen ja Espoo tulevat muodostamaan yhteisen työllisyysalueen. Myös uusi kotoutumislaki tulee voimaan.

Kaupungin omien palveluiden pääprosesseja tarkastellaan ja kuvataan. Samalla analysoidaan, miten voisi toimia tehokkaammin. Toimintatapa, joka oli oivallinen vaikkapa viisi vuotta sitten, ei välttämättä enää ole järkevin.

Tiedolla johtamista kehitetään. Tietoa väestöennusteesta, vertailuista muiden kuntien palvelukustannuksiin sekä terveyden ja hyvinvoinnin tilastoista ovat organisaatiossa kaikkien ulottuvilla. Seuraamme PowerBI:lla paitsi talouden lukuja, myös strategian toteumista ja ilmastotoimien edistymistä ja riskienhallintaa.

Lakisääteistä tiedonhallintamallia päivitetään. Siihen kootaan tiedot muun muassa kaupungin tietovarannoista ja tietojärjestelmistä sekä niiden vastuutahoista ja yhdistetään prosessikuvauksiin.

Päätösvalmistelun tarpeettomia mutkia oiotaan. Tavoitteena ovat hyvin valmistellut ja ripeällä aikataululla aikaansaatavat päätökset.

Paljon kehittämistyötä tehdään, nyt ja jatkuvasti – kuntalaisten hyväksi.

HANNA ORMIO

HALLINTOJOHTAJA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *