| URHEILU - IDROTT

Livskraftiga Grani Tennis fyller 50 år

Klubben Grani Tennis medlemsantal har ökat med åren och när klubben nu fyller 50 år har den cirka 900 medlemmar och GT hör till de största i Finland.

Grani Tennis grundades 14.6.1974 med syftet att spela tennis och öka intresset för sporten samt fostra goda idrottare. I synnerhet skulle klubben enligt de första reglerna ordna träningar och tävlingar. Till ordförande valdes Bertel Limnell och till styrelsemedlemmar Mirja Cronstedt, Yngve Ollus, Nils Liljeström, Thomas Ehrnroth och Henrik Lundström.

Nu har klubben enligt verksamhetsledaren Kirsi Lassooy utvecklats till en av Finlands största tennisklubbar trots att hemkommunen är liten.

Kirsi Lassooy (t.v) har varit klubbens verksamhetsledare och vd för hallen sedan 2011. Nina Uusitalo är huvudtränare för GT Tennis- och racketskola och Jan Tiilikainen är huvudtränare för tävlingsverksamheten.

– Verksamheten började i skolorna och gick via Grankullagrottan till en egen hall 2009. Hallen utvidgades för några år sedan och i fjol somras byggde vi som första i Finland två TOP Clay-massaplaner i anslutning till hallen, säger hon.

Vad har varit klubbens största merit under dessa årtionden?

– Klubben har starkt utvecklat förhållandena, byggt och utvecklat sin verksamhetsplats TARGA arena. I Finlands klimat har förhållandena en stor betydelse. Vi har en lojal personal och styrelse, som har utvecklat klubben långsiktigt.

Systematisk träning

Den viktigaste verksamhetsformen är regelbunden träning varje vecka för spelare i alla åldrar. Om somrarna ordnar klubben tennisläger och -kurser. Under årets lopp ordnas turneringar och man kan se på nationell topptennis under Tennisligans matcher.

För tävlingsverksamheten ansvarar Jan Tiilikainen. Han säger att Grani Tennis strävar efter systematisk träning. Han har varit klubbens ansvariga tränare i cirka tre år efter mer än 25 år i USA och trivs bra.

– Vi har varje dag obligatorisk uppvärmning i 20 minuter, träning från måndag till torsdag, morgonträningar, helgtävlingar. Vi tror på systematisk hårdträning. Förhållandena är fantastiska här, säger han.

Det finns en egen massör i hallen och en tränare fokuserad på tennisens fysikträning, Nikola Zujic.

Vad har klubben för framtidsutsikter för de kommande årtiondena?

– Tennis har starka traditioner och just nu pågår en stor tennisboom i och med Davis Cup-lagets framgångar. Vi har fantastiska förhållanden och har ett bra läge i hjärtat av Esbo bredvid Grankulla så jag ser en framtid full av möjligheter, säger Kirsi Lassooy.

Klubben ordnade en jubileumspanel onsdagen den 17.4 med temat ”Klubben som främjar välmåga och stödjer spelarkarriären”. I diskussionen deltog Olli Heinonen (professor i idrottsmedicin, överläkare, Paavo Nurmi-centret), Sirpa Korkatti (chef för människor och kultur-avdelningen vid Eerikkilä idrottsinstitut) och Jarkko Nieminen, kapten för Finlands Davis Cup-lag.

– Fredagen den 19.4 har vi i hallen en egentlig födelsedagsfest för medlemmar och vänner. Året kulminerar i FM den 9–15 december, säger Kirsi Lassooy.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *