| KULTTUURI -

Lauluja Rikosrekisteristä – kevyt kosketus oikeuspsykologiaan musiikin ja ajankohtaisten nostojen kautta

Lauluja Rikosrekisteristä -kiertue konsertoi ensi syksynä eri puolilla Suomea, mutta jo lauantaina (4.5.) konsertti järjestetään Kauniaisissa.

 

Miksi joku tunnustaa rikoksen, jota ei ole tehnyt? Miltä oikeusmurhat näyttävät? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin vastaa laulaja, oikeuspsykologi, työelämäprofessori ja tietokirjailija Julia Korkman yhtyeensä kanssa Lauluja Rikosrekisteristä -kiertueella. Mutta mikä sai kokeneen luennoitsijan lähestymään tieteenalaansa musiikillisesta näkökulmasta?

  Esiinnyin aikoinaan nyt valitettavasti jo edesmenneen psykiatri, kirjailija, poliitikko ja jazzpianisti Claes Anderssonin kanssa. Kerran meitä pyydettiin yhdistämään musiikkia ja puheenvuoroja eräässä tilaisuudessa, jonka aiheena oli muisti ja muistaminen. Kun puhujina olivat psykiatri ja oikeuspsykologi niin myös vaikeiden ja traumaattisten tapahtumien muistaminen nousi puheenvuoroissa esille. Puheenvuorojen väliin valitsimme aihepiiriä käsitteleviä kappaleita, kertoo Korkman.

Uudenlainen yhdistelmä sai lämpimän vastaanoton yleisöltä ja kaksikkoa kiiteltiin vuolaasti. Kokemus oli vahva sekä kuulijoille että esiintyjille. Laulujen sanat ja musiikki yhdistyivät puheenvuoroihin tarjoten kuulijoille uusia merkityksiä.

Samaan aikaan Korkman esiintyi yhdessä kitaristi Aki Haurun ja viulisti Laura Airolan kanssa. Idea sai muusikoilta positiivista vastakaikua ja Hauru päätyi sovittamaan rikoksiin liittyvät  kappaleet uudelleen. Yhtyeeseen pyydettiin mukaan Korkmanin ja Haurun lisäksi huippumuusikot Robi de Godzinsky, Joakim Berghäll ja Teemu Mattsson. 

Konsertissa Korkman siirtyy saumattomasti asiantuntijaroolista laulajaksi. Samoin yhtyeen multi-instrumentalistit vaihtavat suvereenisti soittimesta toiseen musisoiden välillä pianon tai trumpetin, rumpujen tai saksofonin takaa. Konsertti vie kuulijan faktojen ja musiikin kautta rikosten maailmaan; mm. vääriin tunnustuksiin, lähisuhdeväkivaltaan ja oikeusmurhiin. Synkästä aihepiiristä huolimatta konsertissa saa myös nauraa.

 4.5. klo 18. Uusi Paviljonki, Kauniainen (ruotsiksi).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *