| - KULTUREN

Sånger från Brottsregistret: En inblick i rättspsykologi – och kriminellt bra musik

Turnén “Sånger från brottsregistret” kommer att turnera runtom i Finland under hösten 2024, men redan på lördag (4.5) står Grankulla i tur.

Vad får människor att erkänna brott de inte begått? Hur ser justitiemord ut? Dessa och många andra frågor besvaras av sångerskan, rättspsykologen, arbetslivsprofessorn och facklitteraturförfattaren Julia Korkman som med sitt band turnerar med programmet Sånger från brottsregistret.

Men vad fick experten i rättspsykologi att närma sig sin disciplin genom musik?

 – Jag uppträdde tidigare med psykiatern, författaren, politikern och jazzpianisten Claes Andersson. Vid en tillställning blev vi ombedda att kombinera musik och tal vid en presentation om minne och att minnas. Föga överraskande – med tanke på att talarna var en psykiater och en rättspsykolog – tangerade vi flera gånger hur man minns svåra och traumatiska händelser. Mellan talen uppförde vi låtar som behandlade temat, säger Korkman. 

Konceptet med varvande av tal och musik fick ett varmt mottagande av publiken. Musiken gav en möjlighet för publiken att stanna upp och reflektera över innehållet i talen, samtidigt som sångtexterna fick en ny innebörd då de presenterades efter talen. 

Vid den tiden uppträdde Korkman också med gitarristen Aki Hauru och violinisten Laura Airola. Tillsammans spann de vidare på konceptet, och det slutade med att Hauru arrangerade låtarna för projektet och även medverkar i bandet. Förutom Korkman och Hauru tillfrågades toppmusikerna Robi de Godzinsky, Joakim Berghäll och Teemu Mattsson att medverka i bandet. 

I konserten rör sig Korkman sömlöst mellan rollerna som expert och sångerska. På samma sätt växlar bandets multiinstrumentalister suveränt från ett instrument till ett annat, mellan piano och trumpet eller trummor och saxofon. Konserten för lyssnaren med sig in i en värld av brottshistorier och vetenskapliga rön där fakta och musik blandas. Trots det relativt dystra temat erbjuder konserten också många tillfällen att skratta.

4.5 kl. 18. Nya Paviljongen, Grankulla (på svenska).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *