| URHEILU - IDROTT

Från Gallträsk till OS i Marseille

OS-seglingen blir speciellt intressant att följa med för stadsborna i sommar. Grankullabon Jakob Eklund tävlar i Windsurfing -klassen iQFoil i Marseille i Frankrike i augusti.

Jakob Eklund, 24, började sin seglingskarriär med optimistjolle vid Gallträsk och nu har han alltså nått ända fram till de olympiska spelen. Han lyckades knipa en plats i tävlingen och blir den första manliga finländska vindsurfaren i OS-sammanhang.

Fastän Eklund har höga förväntningar och alltid seglar för att vinna, så medger han att han nog måste vara nöjd om han kommer i mål bland de 15 snabbaste.

Gallträsk. Det var här det började. De första seglingserfarenheterna kom via seglingseftiset vid Gallträsk. Snart bär det av till OS i Frankrike.

Med segling började Eklund som ung. Hans mamma Bettina Lemström, som har seglarbakgrund och blev fyra i OS 1988, fick honom att pröva på sporten för första gången då han var liten och sen dess har Eklund inte tänkt på att sluta. Daglig träning har varit vardag för Jakob Eklund under de senaste åren. Seglingen har inte varit prioritet nummer ett under hela hans liv, men nu sätter han allt på spel inför OS.

– Träningen innehåller inte endast fysiska aspekter, utan också mentala. Eftersom alla i dagens idrott kan tekniken bra, så avgörs resultatet mellan öronen, säger Jakob Eklund som på fritiden även tränar andra grenar som tennis och cykling.

Framtida planer har Eklund inte satt i sten. “Ett år i taget” är vad som gäller just nu. Fastän seglingskarriären skulle ta slut har Eklund andra möjligheter tack vare sina studier. Eklund är student från Gymnasiet Grankulla samskola. Just nu studerar han maskinteknik vid Aalto-universitetet, men mest brinner han ändå för seglingen.

Många unga har som mål att vid något skede nå professionell nivå inom idrott. Enligt Eklund är det viktigt att pröva så många idrottsgrenar som möjligt och se vilken man brinner mest för.

– Man ska inte ha bråttom med att välja vilken gren man ska bli professionell i utan det kan man välja först i ett senare skede, säger Jakob Eklund som dagarna innan vi träffas i Grankulla precis kommit hem från ett par veckors seglingsläger i Marseille där OS-seglingen avgörs i augusti.

Jakob Eklund

Favoritställe i Grankulla: Gallträsk

Favoritmaträtt: Pizza

Idol: Andre Agassi (tennisspelare)

Andra hobbyer: Tennis, cyklande (golf)

Om inte segling, vilken sport skulle du välja: Tennis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *