Samlingspartiets Binga Tupamäki och SFP:s Fredrik Waselius är Grankullas ordinarie representanter i det nya välfärdsområdesfullmäktige. Tupamäki fick 1 024 röster och Fredrik Waselius 545 röster.
Binga Tupamäki är överraskad över att hon fick så många röster också från Esbo.
– För mig var det faktiskt en överraskning att jag kom in i områdesfullmäktige med ett så högt röstetal. Jag trodde att jag som Grankullabo inte skulle få många röster från Esbo, men det fick jag. Jag tackar alla mina väljare för förtroendet och vill betona att jag arbetar för hela välfärdsområdet, inte bara för en enskild kommun eller befolkningsgrupp.
Fredrik Waselius är glad över de nya utmaningar som uppdraget medför.
– Jag har jobbat hårt och målmedvetet för detta, så det känns naturligtvis väldigt bra att det har gått enligt planen. Samtidigt är jag överväldigad och tacksam för det förtroende jag fått. Det känns fint – och inspirerande – att få ta steget mot ett större uppdrag och de utmaningar som det innebär.
Hittills har Satu Mollgren och Veronica Rehn-Kivi suttit i fullmäktige. SFP:s Rehn-Kivi ställde inte upp i det här välfärdsområdesvalet.
På valkvällen, söndagen den 13 april, såg det ut som att Grankulla skulle få tre platser i Västra Nylands välfärdsområdesfullmäktige. Men efter kontrollräkningen som blev klar onsdagen den 16 april, visade det sig att Samlingspartiets ordförande i Esbo, Mia Nores, valdes in i fullmäktige i stället för Grankullas kandidat Satu Mollgren.
– Ett försprång på sju röster förvandlades till ett bakslag på tre röster. Jag förväntade mig förändringar på grund av antalet ogiltiga röster, säger hon.
Satu Mollgren är nu första suppleant och har även nyligen valts till första vice ordförande för Samlingspartiets grupp i välfärdsområdesfullmäktige. Hon konstaterar att 502 röster i Grankulla är ett riktigt fint resultat.
– Jag är mycket tacksam för varje röst, säger hon.

Tre viktigaste frågorna för fullmäktigeledamöterna?
Vilka är då det tre viktigaste frågorna för Tupamäki och Waselius under kommande mandatperiod i välfärdsområdesfullmäktige. Så här svarar Fredrik Waselius:
– Den enskilt viktigaste frågan för mig är att fortsätta arbetet med att bevara närservicen – och i Grankullas fall, att vår hälsocentral ska finnas kvar nära invånarna. En annan central fråga är att trygga det tvåspråkiga – SFP har ett särskilt ansvar för att det fungerar i hela området. Den tredje stora frågan handlar om ekonomin. Vi måste använda resurserna klokt, samtidigt som vi ser till att servicen fungerar i praktiken. Det finns också konkreta förbättringar som kan göras snabbt.
Binga Tupamäki vill bland annat arbeta för att få ett system med husläkare.
– Det första jag driver är att samordna välfärdsområdesvalet med kommunalvalet. Vi har nu märkt hur opraktiska dessa dubbla val är. Antalet ogiltiga röster var tolv gånger högre än normalt och valdeltagandet förblev lågt. För kandidater, partier och väljare blev arbetsbördan dubbelt så stor helt i onödan. Min andra fråga gäller införandet av ett system med husläkare, som borde tas i bruk på ett så smidigt sätt som möjligt. Man borde kunna kontakta läkaren direkt, till exempel via meddelande eller genom att ringa vid en viss tidpunkt och inte längre vänta på ett återuppringningssamtal från växeln vid ett slumpmässigt tillfälle! Den tredje frågan handlar om att Västra Nyland borde slås samman med de andra områdena i Nyland till ett gemensamt välfärdsområde för hela Nyland. Den nuvarande modellen skapar administrativa överlappningar och merkostnader, och därför måste områdena slås ihop – ett land i Finlands storlek borde ha närmare fem områden, inte 22.
Sammanlagt valdes 79 ledamöter in i Västra Nylands välfärdsområdesfullmäktige.
ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ