| Historia -

Aarteita arkistossa

Artikkelisarja Kauniaisten historiasta sai vuonna 2013 kasvavan joukon etsiytymään paikallishistorialliseen arkistoon Villa Junghansissa.

Arkistossa ei ole vain vanhoja valokuvia vaan myös suuri määrä muuta materiaalia, esimerkiksi ensimmäiset paikallislehdet vuodesta 1912 lähtien.

Kuvassa 1 on Villa Gahmberga Kavallintie 14:ssa noin vuonna 1908, silloin vielä yksityisomistuksessa ja hirsiseinät näkyvissä. Kymmenen vuotta myöhemmin huvila myytiin Grankulla samskolalle, ulkoseinät vuorattiin ja sitä alettiin kutsua ”Klostretiksi”.

Siellä asui 1940-luvun alkuun asti tyttöjä, jotka kä- vivät koulun käytännöllistä linjaa. !940-luvun sotavuosien aikana puolustusvoimat vuokrasi huvilan radiokuuntelua varten. Sodan jälkeen siellä asui opettajia.

Kun peruskoulu aloitti Kauniaisissa 1977, siirtyi huvila koulun omistuksesta kaupungille. Nyt se on parin vuoden takaisen palon jäljiltä perusteellisesti korjattu ja myynnissä on neljä asuntoa. 100-vuotias atmosfääri on huolella säilytetty.

Vanhoja valokuvia on tutkittava tarkasti.

Näettekö ihmisiä pääsisäänkäynnin vieressä? Keitä he ovat? Mikä lippu on lipputangossa? Leikkimökin takana oikealla näkyy Gallträsk. Nykyään järvinäkymän peittää metsä. Pihanpuolella on pieni punainen huvila, jolla myös on pitkä historia. Siinä toimi pitkään pieni yksityinen pikkukoulu, täti Wetterhoffsin pikkulastenkoulu. Yksi oppilaista oli tuleva filosofi Georg Henrik von Wright, joka kertoo muistelmissaan että siellä hän oppi olemaan kiltti. Kuvassa 2 on Villa Odenvall sellaisena miltä se näytti ennen kuin siihen rakennettiin toinen kerros 1948.

Huvila rakennettiin yksityiseen käyttöön, mutta myytiin jo vuonna 1918 kunnalle, joka vuorostaan myi sen myöhemmin Grankulla samskolalle. Vielä nykyään ruotsinkielisellä koulukeskuksella on joitain aineluokkia sen ensimmäisessä kerroksessa. Ylempi kerros on vuokrattu Kauniaisten taidekoululle. Kellarikerroksessa on yksi tila luontokerholle ja toinen koulun vanhalle materiaalille, niin sanotulle koulumuseolle.

Koulumuseon ikkuna on valokuvassa alhaalla oikealla. Se on avoinna kuukauden ensimmäisenä torstaina klo 15–18. Siellä on luokkakuvia, koulukirjoja, kuvatauluja ja ainekirjoituksia, mutta vain ajalta jolloin koulu oli yksityinen eli 1907–77.

Villa Odenvallin naapurissa on Uusi Paviljonki. Myös se kuuluu koulukeskuksen rakennuksiin. Kiitämme lukijoiden kiinnostuksesta ja jatkamme tämän pienen johdannon jälkeen artikkelisarjaamme seuraavassa numerossa.

Kiitos huomautuksesta koskien numeroa 14; seurakuntakoti kirkon vieressä oli purettava homeen takia ja tilalle rakennettiin uusi.

Villa OdenvallVilla Odenvall

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *