| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Sansinpellon uusi päiväkoti

Ingressi puuttuu

”Ootko sä meidän uusi aikuinen? Ai et, no miksi sä sitten olet täällä?” Vieraat ja erityisesti kuvaajan kamera ihmetyttävät esikoululaisia.

Nuorempien lasten ryhmissä tyydytään vain katselemaan vierailijoita.

Päiväkodin johtaja Kirsi Vuosalmi ja Kauniaisten varhaiskasvatuspäällikkö Annika Hiitola kierrättävät meitä uutuuttaan hohtavassa Sansinpellon päiväkodissa.

Uusi päiväkotirakennus on valoisa ja avara, ensikävijälle hieman sokkeloinen. Eri värein teemoitetut eteiset rytmittävät pitkulaisen talon rakennetta. Ryhmillä on isot ja monipuoliset tilat, joiden ovet ja seinät ovat pitkälti lasia. Myös ikkunat ovat koko seinän korkuisia.

”Kaikki lapset pienintä ryömijää myöten näkevät ulos ikkunoista. Lasiset väliovet mahdollistavat sen, että työntekijät voivat valvoa lapsia ilman, että täytyy aina keskeyttää leikki”, Vuosalmi kertoo.

Vierailumme aikaan päiväkoti on ollut auki vasta noin kaksi viikkoa. Seinillä on kuitenkin jo lasten iloisen värisiä piirustuksia ja ryhmien tiloista kuuluu leikin ääniä.

Pienistä isoon

Sansinpellon tilat ovat täyttyneet kuudesta lapsiryhmästä, jotka siirtyivät Heikelintien, Satuvuoren ja Puistokujan suljettavista päiväkodeista. Muutos pienistä yksiköistä uuteen avaraan taloon on ollut suuri, mutta ryhmien kokoonpano on pysynyt samana, työntekijöitä myöten. Se on helpottanut sopeutumista uuteen.

Lapsille muutto uuteen päiväkotiin lienee ollut helpoin. ”Lapset pääsivät tutustumaan tiloihin etukäteen, ja he ovat tehneet retkiä työmaalle rakennusvaiheessa. Täällä he menevät ja leikkivät kuten ennenkin. Vanhemmille ja työntekijöille on tainnut olla kovempi paikka luopua idyllisistä pienistä päiväkodeista, vaikka niissäkin oli toki omat ongelmansa”, Hiitola pohtii.

Taneli Törölä, jonka pian kaksivuotias tytär aloitti päivähoidon Heikelintien päiväkodissa, on samoilla linjoilla. ”Pieneen, kodinomaiseen päiväkotiin verrattuna Sansinpelto vaikuttaa tietysti modernilta ja laitosmaiseltakin. Uskon kuitenkin että käytännöllisyys helpottaa paljon niin hoitajien kuin lasten elämää, ja talo muuttuu kodikkaammaksi ajan myötä. Lapseni viihtyy täälläkin hyvin, ja siitä kiitos kuuluu hyvälle henkilökunnalle.”

Muutosta helpottavat myös vanhoista päiväkodeista tuodut lelut ja kalusteet, eikä kaikkea tarvitse ostaa uutena.

”Muuton yhteydessä kävimme varastot läpi, ja toimme hyväkuntoiset lelut ja joitakin kalusteita tänne. Pikkuhiljaa selviää, mitä uutta tarvitaan”, Vuosalmi sanoo.

Turvallisuus on tärkeintä

Uusi päiväkoti on rakennettu ja sisustettu lasten turvallisuus etusijalla. Vessoissa pöntöt ja lavuaarit ovat lasten korkeudella ja kalusteissa on vältetty teräviä kulmia. Maalämmön ja lattialämmityksen ansiosta perinteiset teräväreunaiset patterit loistavat poissaolollaan.

”Tärkeintä lasten turvallisuuden kannalta on kuitenkin paikalla oleva turvallinen aikuinen”, Hiitola muistuttaa. Panostaminen työntekijöiden hyvinvointiin ja sairauksien ennaltaehkäisyyn on ensiarvoisen tärkeää. Ryhmissä se näkyy aikuisen korkuisina pöytinä ja tuoleina, joilla lapsi istuu korkealla. Niillä pyritään välttämään päiväkodeissa työskentelevien perinteisiä ammattiongelmia, selkävaivoja. Satsaus akustiikkaan ja ääntä syöviin seiniin ja kattoihin taas helpottaa työntekijöiden äänenkäyttöä avarassa tilassa.

”Työntekijöiden kannalta on tärkeää, että yhteishenki on hyvä. Muistutan kaikkia piipahtamaan tauoillaan kahvihuoneessa muita tapaamassa”, Vuosalmi sanoo.

Sansinpellon henkilökunta on ollut vuoden verran tietoinen siirrostaan uuteen päiväkotiin. Yhtä pitkään heille on järjestetty työnohjausta siirron ja uuden työyhteisön syntymisen helpottamiseksi.

”Lähdemme kehittelemään arvopohjaamme ja talon pedagogiikkaa pikku hiljaa, kun ryhmät ja työntekijät ovat kunnolla asettuneet uuteen taloon”, Vuosalmi sanoo.

Panostus kestävään kehitykseen

Hiitola kiittelee Kauniaisten päättäjien panostusta uuteen päiväkotiin. ”Tämä on kaupungilta valtava satsaus, ja on hienoa, että se on tehty kunnolla. Talo on arkkitehtien piirtämä ja tarkasti suunniteltu. Olemme saaneet olla alusta lähtien mukana suunnittelussa, ja koemme tulleemme todella kuulluiksi. Saimme monta toivettamme läpi.”

Hiitola esittelee jokaisessa eteisessä olevaa wc:tä yhtenä omana toteutuneena toiveenaan. Nyökyttelemme kuvaajan kanssa ymmärtäväisinä – tiedämme millaista on riisua talvi- tai kuravaatteissaan rimpuilevaa lasta kiireesti vessaan. Täällä vessaa ei ainakaan tarvitse hakea kaukaa.

Arkkitehdit piirsivät modernin talon, joka muuntuu moneen ja kestää aikaa. Esimerkiksi päiväkodin liikuntasali toimii niin valtavana yhteisenä tilana kun pienemmiksi huoneiksi jaettuna. Maalämpö, omat aurinkopaneelit ja liiketunnistimilla toimivat valot tukevat kestävää kehitystä.

Lasten valtakunta

Sansinpellon päiväkodin valmistumisen seurauksena kaikki Kauniaisten kaupungin päiväkodit toimivat nyt rakennuksissa, jotka on suunniteltu päiväkodeiksi, ja jokaisella päiväkodilla on oma johtaja. Nyökkäilen taas hyväksyvästi. Lastentarhanopettajataustallani ymmärrän, kuinka suuri merkitys on toimivilla tiloilla ja paikalla olevalla johtajalla. ”Kun johtajan ei tarvitse jakautua monen yksikön välillä, se vapauttaa hänet pedagogiseen johtajuuteen ja mahdollistaa pitkäjänteisen toiminnan yksikön kehittämisessä”, Hiitola summaa.

Lähtiessäni eksyn päiväkodin käytäville. Kirsi Vuosalmi naurahtaa. ”Ei hätää, meilläkin on vielä tekemistä oikeiden ovien löytämisessä!”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *