| Historia -

Kauniaisten lastenkodit, osa 2/2

Sadat lapset ovat Kauniaisten satavuotisen historian aikana asuneet kaupungissa toimineissa kuudessa yksityisessä lastenkodissa. Sarjan toisessa osassa kerromme kolmesta uudemmasta lastenkodista, edellisessä numerossa käsittelimme kolmea vanhempaa.

Kolme lastenkotia rakennettiin sotavuosien jälkeen. Niistä vain uusin, Tirlittan toimii edelleen kuten paikkakunnan vanhin, Hurtigin lastenkoti. Onkohan lastenkotien aika jo ohi Kauniaisissa?

Mustalaislähetys

Mustalaislähetys avasi nuorisokodin vanhaan huvilaan Asematie 8:ssa vuonna 1960. Tontilla oli toinenkin rakennus. Sijainti oli erinomainen: hyvät liikenneyhteydet, koulut ja kaupat lähellä. Toimintaa johti johtokunta, ja kauppalan lääkäri hoiti sairastapaukset.

Ryhmäkuva Asematie 8:ssa 1970-luvulta.

Päiväohjelma oli varsin tiukka, ja aikataulua noudatettiin tarkasti. Yhdestä vuosikertomuksesta selviää, että lähetyksen ”lasten- ja nuorisokoti kehittyy ja kasvaa yhdessä lasten kanssa”. Toiminta Kauniaisissa loppui kuitenkin jo kymmenen vuoden jälkeen. Mustalaislähetys on nyt nimeltään Romano Missio ja sen kanslia on Malmilla.

Mustalaislähetys myi tontin suurelle rakennusyritykselle, joka osti vuonna 1982 myös naapuritontin Bredantie 6:sta. Siellä oli toiminut Tilly Soldanin lastenkoti aina vuoteen 1931, jonka jälkeen omistajana oli Kauniaisten seurakunta aina vuoteen 1982 asti. Kaksoistontille rakennettiin 80-luvulla kerrostaloja.

Nuorisokoti Svalan

Vuonna 1978 Kauniaisissa aloitti uusi nuorisokoti Svalan, joka toimi 10 vuotta osoitteessa Kylpyläntie 12.

Tässä talossa Kylpyläntie 12:ssa toimi nuorisokoti Svalan noin 10 vuoden ajan. Kuva on vuodelta 2015.

Kristilliseltä pohjalta lähtenyt toiminta oli sosiaali- ja lääninhallituksen valvonnassa, ja sitä johti yhdistys nimeltä I Mors ställe.

Nimet Gunni ja Erik Hedman liittyvät olennaisesti toimintaan. He olivat perustaneet nuorisokodin jo aiemmin Helsingin Laajasaloon, mutta myivät sen kolme huoneistoa ostaakseen huvilan Kauniaisista.

Hedmanin pariskunta muutti itse Urheilutielle. Huvila myytiin vuonna 1988, ja toiminta Kauniaisissa loppui.

Lastenkoti Tirlittan

Vielä yksi lastenkoti käynnisti toiminnan Kauniaisissa. Tirlittan kuuluu Pelastakaa lapset -yhdistykselle ja se aloitti toimintansa vuonna 2000 Kandidaatinkuja 1:ssä.

Tällä hetkellä seitsemän 7–18-vuotiasta lasta ja nuorta asuu lastenkodin omakotitalossa, joka sijaitsee kauniissa ja rauhallisessa huvilaympäristössä.

Tirlittan Kandidaatinkuja 1:ssä. Kuva on vuodelta 2015.

Lapsilla ja nuorilla on jokaisella oma hoitajansa.

Tirlittanissa on ensimmäisessä kerroksessa olohuone ja keittiö. Kellarissa on sauna ja askarteluhuone.

Lastenhuoneet ovat ylimmässä kerroksessa. Isolla pihalla on tilaa leikkeihin ja peleihin. Tirlittanin konsepti – pieni ja kodinomainen – tuntuu oikealta ratkaisulta lastenkodin tarpeisiin. ***

Huolimatta pienestä koostaan on Kauniaisiin mahtunut satavuotisen historian aikana kuusi lastenkotia. Vuosien saatossa kaupunkimme on tarjonnut sadoille lapsille kodin, koulun, ystä- viä ja harrastuksia.

Lapset ovat saaneet hyvän perustan elämälleen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *