| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Automaatti vastaa, hoitaja soittaa

Ajanvarauksen puhelinpalvelu on ollut käytössä Kauniaisten terveysasemalla kohta kaksi vuotta. Automaatti vastaa, mutta takaisin soittaa aina terveydenhuollon ammattilainen joka arvioi hoidon tarpeen ja kiireellisyyden.

Ilmoitus


Ilmoitus
Takaisinsoittojärjestelmä otettiin käyttöön jotta asiakkaat saisivat parempaa palvelua eikä heidän tarvitsisi jonottaa puhelimessa saadakseen vastaanottoajan. Sairaanhoitaja Merja Hugg kertoo, että palvelusta onkin saatu paljon hyvää palautetta. Tosin monet vanhemmat ihmiset ovat pitäneet takaisinsoitonjärjestelmää ja automaattivastaaja hankalana.

Merja Hugg ja hänen kollegansa soittavat päivittäin 70 –110 puhelua potilaille, jotka ovat ottaneet yhteyttä terveysasemalle. Elokuussa 2015 soittajista kaksi kolmasosaa sai puhelun 30 minuutin sisällä ja liki kaikki kahden tunnin sisällä. Huggin mukaan joskus jopa ihmetellään nopeaa takaisinsoittoa.

Takaisinsoittajia tarpeen mukaan

Maanantaiaamun ruuhka on huomioitu siten, että klo 8–9 takaisinsoittajia on yleensä kolme, muutoin heitä on kaksi. Tarvittaessa vastaanoton sairaanhoitaja avustaa oman työnsä lomassa kolmannella linjalla.

Joskus harvoin takaisinsoittajia on vain yksi, silloin on yleensä kyse työntekijän äkillisestä sairastumisesta. Ongelmana on tällä hetkellä se, ettei asiakkaan valitsema asiointikieli näy takaisinsoittajalle. Tämä on järjestelmän ominaisuus, johon ei valitettavasti ole löydetty ratkaisua. Periaatteena on kuitenkin, että asiakas valitsee asiointikielen ja takaisinsoittajat palvelevat mielellään sekä suomeksi että ruotsiksi. – Mukavin palaute on se, että asiakas kokee saaneensa asian hyvin ja ajallaan hoidettua, Merja Hugg sanoo

Kun hoidon tarve on kiireellinen

Kiireellisissä tapauksissa on syytä soittaa terveysaseman vastaanottoon (puh. 09 8789 1300) heti aamulla klo 8-10. Kiireettömissä asioissa toivotaan soitettavan vasta klo 10 jälkeen. Kiireellisessä sairaustapauksessa vastaanotolle pääsee samana päivänä. Hätätilanteessa on mahdollista tulla myös ilman ajanvarausta tai soittoa suoraan terveysasemalle.

Ajoittaisista ruuhkista johtuvien viiveiden takia terveysasemalla halutaan korostaa, että erittäin kiireellisessä asiassa, esim. silloin kun potilaalla on voimakasta rintakipua, halvausoireita tai hänen tajunnantasonsa on alentunut, tulisi soittaa ensisijaisesti hätänumeroon 112, josta hätäkeskuspäivystäjä vastaa heti ja antaa lisäohjeita tilanteen hoitamiseksi.

Myös puhelinneuvontaa tarjolla Kauniaislaisten käytettävissä on myös puhelimitse annettava terveyspalveluneuvonta (puh. 09 87 10023), josta tavoittaa vuorokauden jokaisena tuntina ja myös viikonloppuisin sairaanhoitajan. Häneltä voi kysyä neuvoja terveysasioissa, sairauksien hoito-ohjeita tai yleistä tietoa terveyspalveluista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *