| PÄÄKIRJOITUS - LEDAREN

Finn Berg 2015 tilinpäätöksestä

Kaupunginhallitus hyväksyi viime kokouksessaan Kauniaisten kaupungin tilinpäätöksen ja antoi sen tilintarkastajille tarkastettavaksi.

Ensi silmäyksellä vuoden 2015 tulos voi näyttää tyydyttävältä. Vuoden ylijäämä 1,59 milj. euroa on selkeästi parempi kuin vuoden 2014 alijäämä -1,54 milj. euroa. Lähempi tarkastelu kuitenkin osoittaa, että näin ei ole asianlaita. Tuloksessa on mukana tonttimaan myynnistä saadut 7,0 milj. euroa. Ilman näitä myyntituloja näyttäisi tilinpäätös -5,6 milj. euron alijäämää.

Verotulot ovat kokonaisuudessaan hieman nousseet, mutta kunnallisen tuloveron määrä, joka 2013 nousi 3,5 % ja 2014 5,2 %, on nyt ensimmäisen kerran pienentynyt 0,5 %.

Huononnus johtuu lisääntyneestä työttömyydestä, eläköitymisistä ja maltillisista palkankorotuksista, eikä mitään merkittävää kunnallisen tuloveromäärän kasvua tapahtune ennen kuin Suomen talous on taas jaloillaan.

IlmoitusValtionosuudet puolestaan ovat jatkuvasti laskeneet: vuonna 2013 -17 %, vuonna 2014 -31 % ja vuonna 2015 -84,7 %. Mitään muutosta parempaan ei myöskään voi odottaa.

Ilahduttavaa on kuitenkin se, että kaupungin hallinto, yhdyskuntatoimi ja sivistystoimi ovat vuonna 2015 voineet pysyä päätetyissä budjettiraameissa. Kustannukset näillä toimialoilla ovat vuodesta 2014 nousseet vain 0,6 % kun taas kustannukset sosiaali- ja terveydenhuollossa ovat nousseet 7,5 %.

Nykyinen kaupungin verotulojen muutos ja valtionosuuksien drastinen lasku 0,3 milj. euroon tarkoittavat, että Kauniaisten pitää lähivuosina sopeuttaa kustannukset vallitsevaan tulotasoon riippumatta siitä, mitä valtio päättää sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksesta.

Nyt kaupungin henkilöstön ja luottamushenkilöiden on toimittava vastuullisesti, organisoitava toiminta vastaamaan taloudellisia raameja ja arvioitava tarkasti kaikkia uusia investointeja.

Finn Berg
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *