| KAUPUNKI - STADEN

Maahanmuuttajien toiveita kuunnellaan

Kauniaisissa on halua toivottaa maahanmuuttajat tervetulleiksi ja osaksi suomalaista yhteiskuntaa.

Maahanmuuttajien omia toiveita on kuultu ja vapaaehtoisia toimijoita on ilmoittautunut mukaan ystävätoimintaan.

Kauniaisissa järjestettiin osana kaupungin palvelumuotoiluprosessia maahanmuuttajille verstas, jossa kartoitettiin heidän kokemuksiaan ja toiveitaan kotoutumisesta. Osallistujia oli Kongosta, Sri Lankasta, Afganistanista ja Iranista.

Palvelumuotoilija Annaliisa Salmelin ja työnohjaaja Saana Nybom johdattivat osallistujat toiminnallisiin työpisteisiin, joissa he pääsivät kertomaan matkastaan ja asettumisestaan Suomeen, tyypillisestä päivästään Kauniaisissa sekä kohtaamisista viranomaisten ja paikallisten asukkaiden kanssa.

Maahanmuuttajien mielestä Kauniaisissa on mukava asua ja ihmisiä pidetään ystävällisinä ja kohteliaina. Monet ovat kuitenkin yksinäisiä ja kaipaisivat enemmän yhteistä tekemistä ja tutustumista suomalaisiin. Kaikilla on kova halu oppia suomen kieltä ja kulttuuria. Myös Kauniaisten kaksikielisyys on herättänyt kiinnostusta.

Kaikilla on kova halu oppia suomen kieltä ja kulttuuria

Maahanmuuttajat olisivat halukkaita erilaisiin vapaaehtoistöihin, jos vain sellaisia olisi tarjolla. Kielen oppimista käytännön työn tai auttamisen kautta koettaisiin hyödyllisenä ja palkitsevana.

Seurakunnat, kaupunki ja Granin lähiapu pyrkivät yhdessä vastaamaan maahanmuuttajien toiveisiin. Yksi toimintamuoto on monikulttuurinen olohuone, joka aloitti toimintansa 9.4. nuorisotalon yläkerrassa. Paikalla oli parikymmentä erimaalaista osallistujaa. Olohuone kokoontuu jatkossa lauantaisin klo 15-17 ja sinne ovat tervetulleita kaikki kauniaislaiset.

Kauniaisissa kokoontuu myös vapaaehtoisten pitämä Luetaan yhdessä -ryhmä, jossa voi opiskella suomea. Kongolaisille pakolaisille on järjestetty suomalaisen ruuan kurssi.

Uusia vapaaehtoisia ja ystäviä tarvitaan jatkuvasti. Toimintaan voi ilmoittautua mukaan seurakunnan kautta (vapaaehtoistyö.fi) tai liittymällä facebook-ryhmään Grankulla Flykting Hjälp.

Turvapaikanhakijat halkotalkoissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *