| Historia -

Muotiurheilua

Tenniksestä oli tullut 1800-luvun lopulla muotiurheilu eurooppalaisissa huvilayhdyskunnissa. Siitä tuli erittäin
suosittua Kauniaisissa.

1900-luvun alussa Kauniaisissa ei vielä ollut urheilupaikkoja. Luonto tarjosi mahdollisuuden hiihtoretkiin, uintiin pienessä järvessä, kävelyihin pitkin metsäpolkuja, mutta mitään rakennettua ei ollut – vielä.

Huvila-asutuksen myötä vuodesta 1906 lähtien tehtiin useampia yksityisten hallitsemia tenniskenttiä. Kaupungintalon yläkerroksessa, teknisellä osastolla sijaitsevassa suuressa kartassa Kauniaisten kauppalasta vuodelta 1924 näkyy selvästi jo yhdeksän tenniskenttää. Ja lisää oli tulossa.1. Huvimajan takana, kukoistavassa puutarhassa, oli apteekin tenniskenttä. Nyt sen paikalla on neljä Kvartetti-taloa. Kuva on Jenny Elfvikin kirjassa Suomalaista puutarhataidetta, Otava 1929.

Tähän päivään mennessä on tunnistettu yhteensä 15 yksityistä tenniskenttää. Se on iso määrä vain kuuden neliökilometrin alueella, joka muodostaa nykyisen Kauniaisen.

Tässä artikkelissa kerrotaan joistain Kauniaisten vanhimmista tenniskentistä, jotka nyt ovat kadonneet teitten, talojen ja metsien alle. Jollain toisella kertaa joku muu kertoo uudemmista kentistä, kunnallisista ulko- ja sisäkentistä ja Grani Tennis -seurasta.

Ensimmäinen kenttä

Tenniskentistä vanhin saattaa olla se, jonka hovineuvoksetar Anni Westzynthius rakennutti huvilansa viereen ylös Kavallintien ja nykyisen Dosentintien kulmaan. Huvila rakennettiin noin 1910 ja tenniskenttä raivattiin oletettavasti heti sen jälkeen ja jaettiin naapurin, Kavallintie 17:ssa asuneen Gunnar Vaernerbergin kanssa. Kenttä sijaitsi aurinkoisella ja kuivalla maalla.


2. Hovineuvoksettaren tenniskenttä sijaitsi Kavallintien vieressä. Kuva on julkaistu kirjassa Glasverandor och snickarglädje 1988.

3. Erik Hartwall juuri valmistuneella tenniskentällä Bredantien varrella. Kuva on julkaistu kirjassa Glasverandor och snickarglädje 1988.

Kävelyllä olleet kauniaislaiset pysähtyivät mielellään seuraamaan peliä. Huudot ”Ready” ja ”Play” kuuluivat kauas yli harjun ja ei-pelaajat pitivät niitä hieman liioiteltuina. Mutta urheilu oli kovin englantilainen, ja huudot tuntuivat siellä ehkä täysin luonnollisilta, koska Westzynthiuksen lapsilla oli englantilainen kotiopettaja.

Hovineuvoksetar vaikutti muuten Kauniaisissa pitkään, luottamustehtävissä, yhdistyksissä sekä Grankulla samskolan johtokunnan jäsenenä ja taloudenhoitajana. Hän kuului niihin jotka perustivat koulun 1907 ja osallistui sen toimintaan 30 vuoden ajan. Pieni polku hänen entiseltä tontiltaan alas Maisterintielle kantaa nimeä Hovineuvoksettarenpolku.

Kavallintien kentät

Hovineuvoksettaren tenniskentän alapuolella oli Wulffin perheen kenttä heidän ensimmäisen kauniaislais-huvilansa vieressä, nykyisin Maisterintie 6. Sen on jo kauan omistanut Raamattuopisto. Tenniskenttä oli olemassa vielä 1960-luvulla, mutta nykyään se hävinnyt uusien talojen alle.

Vuoden 1924 karttaan on piirretty tenniskentät Kavallintie 8:aan ja 24:ään. Myöhemmin rakennettiin vielä Klostretin tenniskenttä Kavallintie 14:ään.

Toisin sanoen tenniskenttiä oli täällä tiuhaan. Selitys löytyy varmaan sopivasta maaperästä ja suurista tonteista. Alun perin viidestä tämän alueen kentästä jäljellä on vain Klostretin kenttä, joka 1970-luvulta lähtien on ollut kaupungin omistuksessa ja varattu kaupungin työntekijöille. Jos tänne rakennetaan taloja, katoaa sekin.

Ekbergin perheen tenniskenttää Kavallintie 8:ssa hoidettiin hyvin vuosikymmenien ajan. Nykyisin se tuskin näkyy rakennustarvikkeiden ja työkalujen alta. Suuri tontti ulottuu alas aina Galträskiin asti. Kauniaisten kaupunki osti tontin vuonna 1986 ja Villa Skogshyddan muutettiin päiväkodiksi. Se tyhjennettiin joitakin vuosia sitten huonon sisäilman vuoksi ja on edelleen tyhjillään. Koko tontti vaikuttaa hyljätyltä ja kaupunki odottaa sen myyntiä.

Näytösotteluita kauniaislaisille

Ekbergien alkuperäinen tenniskenttä oli mitoiltaan liian pieni ja se rakennettiin uudelleen 1950-luvun lopussa. Silloin sinne kutsuttiin tennistähtiä näytösotteluihin joiden piti ”herättää ja innostaa kauniaislaisia. Mm. silloinen mestari Nyyssönen ja muita kykyjä pelasi noin 150 ihmisen yleisölle, ja puutarhassa tarjottiin virvokkeita”. (Asuminen ennen ja nyt, s 101, julk 1988
FI ja Villa Petterssonin huvila).

Kentälle vievän polun vieressä on edelleen kivi johon on kirjoitettu A 52 1917. Se on muisto Ekbergin leipomon ensimmäisestä osoitteesta Aleksanterinkadulla Helsingissä, jossa se sijaitsi vuosia.

Kavallintie 24:ssä sijaitsevalla suurella huvilalla, nykyisin Kauneuslinna, on ollut monta omistajaa sitten 1900-luvun alun. Vuoden 1924 karttaan tenniskenttä on piirretty huvilan ja Kavallintien väliin.

Kun tenniksen pelaaminen 1970-luvulla loppui, kentästä tuli seudun lasten leikkipaikka.

Nyt kentän paikalla on uudehko talo.

Apteekin kenttä

Vuoden 1924 kartassa näkyy vielä viisi muuta tenniskenttää. Apteekin tenniskenttä alhaalla Kauniaisten keskustassa rakennettiin 1910-luvulla. Pitkänomainen tontti oli erittäin suuri. Se ulottui aseman alueelta pohjoisessa nykyiselle Kauniaistentielle etelässä ja sitä reunustivat Tunnelitie ja Laaksotie. Nykyään tontti on Kvartetti-korttelin neljän suuren kerrostalon alla.

Paul Olssonin suunnittelema apteekin tontti oli perennapenkkeineen, puutarhakäytävineen, marjapensaineen, hedelmäpuineen ja huvimajoineen idylli.

Tontin vastapuolelle oli istutettu lehmuksia. Ne olivat jäljellä vielä 2000-luvun alussa, silloisen K-kaupan ja suuren, tenniskentälle rakennetun pysäköintialueen välissä. Sille pienelle tienpätkälle, josta silloin käännyttiin pysäköintialueelle, annettiin nimeksi Lehmustie.

Tapaamispaikka

Kolme vanhaa tenniskenttää vuoden 1924 kartalta on säilynyt.

Suurella tontilla Asematien ja Bredantien välissä sijaitsi Hartwallin perheen huvila. Huvilan alapuolelle rakennettiin tenniskenttä Tukholman vuoden 1912 olympialaisten mallin mukaan. Hartwallin perhe osallistui itse rakennustöihin, vanhojen valokuvien perustella Erik Hartwall puku päällä. Valmista kenttää pidettiin silloin maan parhaana. Kenttä oli olemassa vielä 1980-luvulla, mutta nyt se on jäänyt kahden omakotitalon alle.

Kuusimetsässä Kylpylätie 17 kohdalla on edelleen vanha tenniskenttä, mutta nyt hylättynä. Kenttää on raskas hoitaa, vanhat eivät jaksa ja nuoret eivät ehdi. Kenttä on kenties rakennettu aikana jolloin Bad Grankulla (nykyään Kauniala) antoi 1910-luvulla alkaneita kylpylähoitojaan. Kylpylän tontti oli erittäin suuri ja voimme kuvitella reipasta menoa läpi kuusimetsän tenniskentälle. Vielä 1960-luvulla täällä pelattiin tennistä, pelaajina usein uusia asukkaita, joita muutti Kauniaisiin joukoittain harvinaisen rakennusbuumin aikana. Kentästä tuli arvostettu sosiaalinen, uuden omistajan isännöimä tapaamispaikka.

Nk. Villa Pettersonskan, nykyisin Asematie 13, takana oli myös tenniskenttä jonka pieneen huvimajaan yhteiskoulun (nykyään Nuorisotalona) oppilaat hakeutuivat tupakoimaan. Tontti muuttui täysin 1960-luvulla jolloin sinne rakennettiin Medix. Nyt tontti muuttuu taas kun Medixin talo puretaan uusien asuintalojen tieltä.

Kun Janne Thurman rakennutti suuren huvilansa mäelle nykyiseen Yhtiöntie 22:een, tehtiin tenniskenttä tontin luoteiskulmaan. Myöhemmin huvilassa asui Wulffin perhe ja tenniskenttää käytettiin vielä noin 40 vuotta sitten. Nyt se on rivitalon alla, jonne on kulku Ersintieltä.

Uudempia kenttiä

Vuoden 1924 kartan yhdeksästä vanhasta tenniskentästä ei ole käytössä enää yksikään.

Mutta myöhemmin ilmestyi pienempiä kenttiä, kuten sen tennisharrastajan, joka räjäytti pienen kentän tonttinsa kallioon Lindstedtintiellä. Yksi naapureista käytti räjäytyskivet terassirakennelmaansa. Rantamajantiellä pelasi yksi perhe tennistä kentällä jonka rakensi koko perhe yhdessä. On myös uusia, suuria ulkokenttiä, jotka eivät ole kunnallisessa omistuksessa: Työväen Akatemian kaksi kenttää, yksi kenttä Gräsantie 6:ssa ja toinen Kasavuorenmetsässä Suokrouvintiellä.

Nykyään meillä on erittäin hyvin toimiva Grani Tennis jolla on 700 jäsentä ja monta pelaajaa kansallisella huipputasolla. Pelaajat käyttävät pääasiassa omaa halliaan, Freedom Fund arenaa Ymmerstassa, heti Kauniaisten rajan ulkopuolella niin kutsutuilla Olssonin niityillä.

Clara Palmgren
Puh 040 748 7807
clara.palmgren@kolumbus.fi

SIRKKU VEPSÄLÄINEN, käännös

Tiedätkö tenniksestä?

Jos joku haluaa lisätä jotain tenniksestä Kauniaisissa, niin otamme mielellämme vastaan tietoja, vanhoja tai uusia. Kaikki paikkakunnan asukkaat ovat historiankirjoittajia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *